Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma dużo beta-karotenu i witaminy E.
Natka jest to warzywo, które można uprawiać przez cały rok na okiennym parapecie.
Koniecznie przeczytaj:Takie są skutki jedzenia jajek na miękko. To dzieje się z organizmem, gdy jemy jajka na miękko
Natka nie traci walorów odżywczych podczas zamrażania czy suszenia. Można więc w ten sposób przechowywać jej zapasy. Nie należy tylko poddawać je wysokiej temperaturze, do potraw trzeba dodawać po ugotowaniu czy pieczeniu.
Większe ilości niewskazane będą dla osób z chorobami nerek – poza swoimi właściwościami prozdrowotnymi zawiera pewne ilości kwasu szczawiowego mogącego zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Sok z natki pietruszki to istna bomba witaminowa, która obfituje w wiele ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych.
Takie są zalety jedzenia natki
Natka pietruszki to roślina, która wykazuje dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. W poniższej galerii zobaczcie dlaczego warto jeść natkę pietruszki.
