Kotlety mielone – smaczne i sycące
Kotlety mielone to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Smakują doskonale, są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, a do tego sycą na długi czas. Przy tym są proste i szybkie do zrobienia, szczególnie jeśli kupimy gotowe przemielone mięso lub mamy jego zapas w zamrażarce. Jak przygotować najlepsze kotlety?
Kotlety mielone – różne warianty
Kotlety mielone można przygotowywać w różny sposób, dzięki temu każdy znajdzie swój idealny wariant. Do ich przyrządzenia sprawdzi się każdy gatunek mięsa – drobiowe jest najdelikatniejsze i najchudsze, idealne dla osób na diecie lekkostrawnej lub odchudzające. Mięso wieprzowe i wołowe mają bardziej wyrazisty smak i aromat, są mniej suche i bardziej treściwe. Mielone można przygotować także z ryb – dostarczą organizmowi cennych witamin i kwasów omega-3.
Kotlety mielone najczęściej są obtaczane w jajku i bułce tartej, a następnie smażone na złoty kolor na oleju lub maśle. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je w piekarniku lub popularnym air fryerze, a nawet ugotować – to opcja najlepsza dla osób na diecie.
Pulpety zawsze serwowane są z dodatkami. Co warto wykorzystać? Do mielonych pasują zasmażane buraczki, groszek z marchewką, mizeria, czy surówka z kapusty. Z kolei jako ,,wypełniacz” sprawdzą się ziemniaki pod każdą postacią, a także kasze lub kluski. Sama możliwość zmiany rodzaju mięsa, sposobu przyrządzania czy dodatków otwiera nam drogę do niezliczonej ilości kulinarnych eksperymentów!
Tricki na idealne kotlety mielone
Różne dodatki sprawiają, że kotlety mielone smakują jeszcze lepiej i nigdy się nam nie znudzą! Co warto dodawać do pulpetów? Najciekawsze inspiracje kulinarne znajdziesz w naszej galerii.