Bary mleczne w czasach PRL
Wspomnienie barów mlecznych przywołuje na myśl czasy PRL-u, jednak tego typu lokale gastronomiczne funkcjonowały w Polsce już od XIX wieku. W okresie szczytu popularności, w większych miastach, było ich nawet kilkadziesiąt - przykładowo: w Warszawie aż 40! Wraz z nastaniem kapitalizmu oraz powstawaniem restauracji i barów serwujących dania typu fast food, jak i potrawy kuchni świata, czar barów mlecznych znacząco przygasł. Obecnie funkcjonują one jeszcze w większych miastach, jednak stanowią zaledwie ułamek liczby wszystkich lokali gastronomicznych.
Fenomen barów mlecznych
Jedzenie w barach mlecznych miało być nie tylko smaczne i pożywne, ale także niedrogie, tak by każdy mógł się najeść do syta. To właśnie dzięki niskim cenom w lokalach stołowali się studenci, robotnicy, czy artyści – cały przekrój społeczeństwa. Charakterystyczne ceraty na stolikach, niskie krzesła, a także białe, solidne naczynia z ceramiki składały się na prosty, lecz funkcjonalny wystrój wnętrz. Na ścianie za ladą pokazane było menu dla gości. Co się w nim znajdowało? Przede wszystkim dania mączne (jarskie), potrawy z jajek i twarogu, różnego rodzaju kotlety czy zupy. Warto jednak wspomnieć, że serwowano też śniadania, czy desery.
Kultowe dania z barów mlecznych
Pamiętasz jeszcze jakie były najbardziej kultowe potrawy serwowane w barach mlecznych? W naszej galerii znajdziesz listę dziesięciu najpopularniejszych dań, które wszyscy zamawiali. Czy wśród nich znalazł się i Twój faworyt? Przekonaj się już teraz!