Tu zjemy najlepsze pączki w Bydgoszczy - ranking naszych czytelników
"Tłusty czwartek" to okazja do podjadania bez wyrzutów sumienia. W końcu to tradycja nakazuje, aby dla pomyślności, tego dnia skosztować chociaż jednego pączka. W Bydgoszczy nie brakuje miejsc, w którym serwują pyszne pączki. Zarówno te tradycyjne z marmoladą, jak i wegańskie czy z nadzienie pistacjowym.
Jeśli zastanawiasz się, gdzie w Bydgoszczy kupisz najlepsze pączki, przygotowaliśmy zestawienie. Te lokale gastronomiczne cieszą się zainteresowaniem i uznaniem naszych czytelników. To je wskazali, jako miejsca, w których kupimy najsmaczniejsze pączki. Zobacz, gdzie warto ustawić się w kolejce po pączki.

Najlepsze pączki w Bydgoszczy - według czytelników Expressu Bydgoskiego
We wtorek (25.02), zapytaliśmy naszych czytelników o to, gdzie zjemy najlepsze pączki w Bydgoszczy. Na podstawie ich odpowiedzi stworzyliśmy ranking, który prezentujemy poniżej.

Te lokale cieszą się największym zaufaniem wśród naszych czytelników. Sprawdziliśmy też ranking najlepszych cukierni w Bydgoszczy według ocen na portalu TripAdvisor.
Najlepsze cukiernie w Bydgoszczy według TripAdvisor:
Cukiernia Sowa
Strefa Cafe&Yoga
Piekarnia Bydgoszcz
Cafe Primo
Zimmer Cafe
Kroczek Lody Naturalne
Klubopiekarnia Woda
Tłusty czwartek - nie zawsze słodka tradycja
Współcześnie "Tłusty czwartek" to prawdziwe święto miłośników słodkości. Cukiernie i piekarnie przeżywają oblężenie, a my sami prześcigamy się w liczbach zjedzonych pączków. Jednak nie zawsze tak świętowano Tłusty czwartek. W czasach pogańskich obchodzono koniec zimy i nadejście wiosny, organizując uczty, podczas których zajadano się tłustymi potrawami, głównie mięsem i pieczywem. Po wprowadzeniu chrześcijaństwa zwyczaj ten wkomponował się w kalendarz liturgiczny i stał się ostatnim dniem przed Wielkim Postem, w którym można było bez ograniczeń jeść kaloryczne i sycące potrawy.
Dawniej pączki wyglądały zupełnie inaczej niż dziś – były twarde, wytrawne i nadziewane skwarkami lub mięsem. Z czasem, pod wpływem tradycji arabskich i europejskich, zaczęto przygotowywać je w słodkiej wersji, a w XVIII wieku cukiernicy opracowali recepturę na lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, które znamy obecnie.
