
Popularne potrawy z barów mlecznych
Są takie potrawy, które znajdowały się w menu każdego popularnego baru mlecznego. Jakie to dania? Szczegóły na kolejnych slajdach.

Jajka na śniadanie
Jeśli chodzi o śniadania w barach mlecznych to dominowały tu dania z jajek. Mogła to być jajecznica lub chleb z pastą jajeczną. Odrobina szczypiorku czy majonezu sprawiała, że potrawy były jeszcze smaczniejsze.

Leniwe kluski w barach mlecznych
Leniwe kluski to kombinacja twarogu, jajek oraz mąki. Można je serwować zarówno na słodko (z cukrem) oraz na słono – z bułką tartą. Kluski są sycące, treściwe, jarskie, były lubiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci.

Zupy w barach mlecznych
W barach mlecznych dominowały dwie zupy – i wcale nie jest to rosół! Chodzi mianowicie o pomidorową oraz szczawiową. Tę pierwszą podawano z makaronem lub ryżem, a tę drugą z gotowanym jajkiem kładzionym na środku talerza.