
Kotlety mielone z dodatkami
W barach mlecznych serwowano przede wszystkim dania jarskie, ale nie zabrakło też mięsnych kotletów mielonych. Z dodatkiem ziemniaków i sałatki (buraczki czy groszek z marchewką) stanowiły doskonałe, pożywne danie dla każdego.

Placki ziemniaczane PRL
W barze mlecznym nie mogło zabraknąć placków ziemniaczanych. Mogły być podawane jako samodzielne danie, jak i z dodatkiem mięsa w sosie. Co ciekawe, placki z ziemniaków często są serwowane także w przedszkolach.

Dania z kaszy
Kasza gryczana zapewnia uczucie sytości na długo, jest tania i łatwa w przygotowaniu. Nic więc dziwnego, że w barach mlecznych często ją podawano. Mogła być samodzielnym daniem (np. z dodatkiem masła lub skwarek), jak i dodatkiem do potraw z mięsa.

Krokiety w czasach PRL
Krokiety to nie tylko popularny dodatek do barszczu wigilijnego, ale także kultowe danie prosto z baru mlecznego. Zwykle były one nadziewane pieczarkami z dodatkiem cebulki i smażone na złoty kolor.