Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 12:

Nowalijki to młode warzywa, które pojawiają się wiosną. Do nich zaliczamy:
- sałatę,
- rzodkiewki,
- pomidory,
- młodą marchewkę,
- ogórki,
- szczypiorek,
- rzeżuchę (pieprzycę siewną),
- nać pietruszki,
- cebulkę dymkę.
Warzywa to podstawa zdrowej diety
Zbilansowana dieta to podstawa zachowania dobrego zdrowia. Warzywa to główny jej element. Zdrowe, smaczne warzywa dostarczają nam wielu potrzebnych pierwiastków. Ich dobrym źródłem są nowalijki - pod warunkiem, że do ich produkcji nie używano szkodliwej chemii. Wówczas bowiem warzywa alergizują, powodują schorzenia i są przyczyną kłopotów zdrowotnych.
W galerii przedstawiamy najważniejsze właściwości zdrowotne poszczególnych nowalijek:
Więcej o wpływie produktów na zdrowie człowieka
- Miód zdrowy dla każdego? Nie zawsze! Kto i dlaczego nie powinien jeść miodu?
- To się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz kurkumę
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy stosujesz oliwę z oliwek
- To dzieje się z organizmem kiedy pijesz sok jabłkowy. Kto nie powinien go pić?
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy pijesz mleko. Kto nie powinien spożywać mleka?
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz szpinak. Kto nie powiniengo spożywać?
Czy wiesz, że: Polskie nowalijki szklarniowe są dostępne w handlu od marca do maja, zaś polskie nowalijki rosnące na polu trafiają do klientów dopiero na przełomie maja i czerwca.
Produkowane w warunkach szklarniowych i nieekologicznych nowalijki są nawożone nawozami mineralnymi, szczególnie nawozami azotowymi, które mogą kumulować się w warzywach. Ponadto w zagęszczonych uprawach szklarniowych konieczne jest stosowanie sztucznych środków ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Najwięcej azotanów gromadzą: rzodkiewka, sałata, szpinak, szczypior i kapusta; najmniej ogórki i pomidory[4]. Nowalijki szklarniowe są kontrolowane pod kątem dozwolonej zawartości pozostałości nawozów czy pestycydów.
To może Cię zainteresować
- Masz takie ugryzienia na skórze? To mogą być pluskwy! Jak się ich pozbyć?
- Tych produktów nie powinno się jeść na noc. Unikaj jedzenia tego przed snem [lista]
- Tych leków nigdy nie łącz z alkoholem. Możesz to przypłacić zdrowiem, a nawet życiem!
- Te objawy mogą świadczyć, że masz niedobory magnezu. Czym to grozi?
- Te znaki na murach domów i kamienic mogą zostawiać złodzieje. Co oznaczają?
- Te ryby mogą szkodzić zdrowiu. Oto TOP 10 ryb, których lepiej nie jeść [lista]
Nowalijki z upraw ekologicznych nie zawierają pozostałości sztucznych nawozów ani syntetycznych środków ochrony roślin, gdyż te środki nie są stosowane w ich uprawie; zostały zastąpione naturalnymi nawozami zwierzęcymi i kompostem.
Uwaga na nowalijki!
Warzywa, które oferowane są wczesną wiosną (marzec, początek kwietnia) w sklepach, hodowane są sztucznie, wbrew naturalnym warunkom klimatycznym. Takie warzywa, jak szczypior, ogórki, rzodkiewki, sałata potrzebują do wzrostu nasłonecznienia i odpowiedniej temperatury. W trakcie hodowli producenci stwarzają sztucznie takie warunki i używają często środków chemicznych, nawozów mineralnych i środków ochrony roślin, by zapewnić szybki wzrost i atrakcyjny wygląd warzywa. Przez to rośliny wchłaniają i w efekcie zawierają duże ilości związków azotowych. te powodują alergie pokarmowe i skórne, niestrawność, bóle brzucha i jelit, biegunki.
Rada: nie jedzmy nowalijek z nieznanych nam źródeł. Jeśli chcemy wypłukać pestycydy z warzyw (lub z owoców), wrzućmy je do wody z dodatkiem sody oczyszczonej na 30-60 minut, a następnie obmyjmy je dobrze czystą, bieżącą wodą.