MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kalafior - tak działa na organizm. Takie właściwości ma kalafior - kto powinien go jeść, a kto unikać?

OPRAC.:
Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
Kalafior wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych. W swoim składzie ma wiele związków chemicznych i substancji, które wpływają na poprawę wydolności organizmu oraz zdrowia. Zobacz, co dzieje się z organizmem, kiedy włączasz kalafiora do diety. Jak często powinno się spożywać kalafior, co radzą dietetycy? Sprawdź. Więcej informacji na kolejnych slajdach galerii >>>
Kalafior wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych. W swoim składzie ma wiele związków chemicznych i substancji, które wpływają na poprawę wydolności organizmu oraz zdrowia. Zobacz, co dzieje się z organizmem, kiedy włączasz kalafiora do diety. Jak często powinno się spożywać kalafior, co radzą dietetycy? Sprawdź. Więcej informacji na kolejnych slajdach galerii >>>pixabay, zdj. ilustracyjne
Wiosna to odpowiedni czas na lekkostrawne i zdrowe jedzenie. Więcej czasu niż zimą spędzamy na powietrzu lub w salach treningowych, gdzie gubimy kalorie nagromadzone zimą. Zdrowe i pożywne posiłki pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów i zachowaniu zdrowia. Jednym z warzyw, po które warto sięgnąć w tym czasie jest kalafior, który ma wiele cennych właściwości. Zobacz, jaki wpływ ma na organizm to warzywo.

Włącz kalafiora do diety. To warzywo, które poprawia zdrowie!

Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. To warzywo nie jest chętnie włączane do diety, bowiem często powoduje wzdęcia i w trakcie termicznej obróbki pojawia się nieprzyjemny zapach. Jednak przez dietetyków kalafior nazywany jest superwarzywem, ma bowiem znaczny wpływ na pracę organizmu i wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Nie każdy jednak powinien sięgać po kalafior.

Kalafior - takie ma właściwości

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy.

Uwaga, uchyl okno, gdy gotujesz kalafior

Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.

Zobacz, jak działa na organizm kalafior. W galerii wyjaśniamy, kto powinien unikać spożywania tego warzywa i z jakiego powodu:

Czy wiesz, że kalafior znany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku. Prawdopodobnie sprowadziła go do Polski Bona Sforza.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski