Włącz kalafiora do diety. To warzywo, które poprawia zdrowie!
Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. To warzywo nie jest chętnie włączane do diety, bowiem często powoduje wzdęcia i w trakcie termicznej obróbki pojawia się nieprzyjemny zapach. Jednak przez dietetyków kalafior nazywany jest superwarzywem, ma bowiem znaczny wpływ na pracę organizmu i wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Nie każdy jednak powinien sięgać po kalafior.
Kalafior - takie ma właściwości
Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy.
Uwaga, uchyl okno, gdy gotujesz kalafior
Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.
Zobacz, jak działa na organizm kalafior. W galerii wyjaśniamy, kto powinien unikać spożywania tego warzywa i z jakiego powodu:
Czy wiesz, że kalafior znany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku. Prawdopodobnie sprowadziła go do Polski Bona Sforza.
