Papryka w ostatnich latach zyskała ogromną popularność w Polsce i jest jednym z najchętniej kupowanych warzyw w sklepach. To się dzieje z organizmem, gdy jemy paprykę. Kto powinien jeść to warzywo? Sprawdźcie w naszej poradnikowej galerii!
Czy warto jeść paprykę? Co daje naszemu organizmowi?
Papryka to mało kalorii, a mnóstwo witamin i innych wartości odżywczych. Jeśli jeszcze jej nie jecie, to warto wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu. Zwłaszcza, że to warzywo bardzo uniwersalne, które można wykorzystać na dziesiątki sposobów od sałatek, dodatek do kanapek, dań zapiekanych, a kończąc na zaprawach.
Jest jednak grupa osób, która musi uważać na spożywanie papryki. Osoby z pewnymi schorzeniami lub warunkami zdrowotnymi mogą musieć być ostrożne przy spożywaniu papryki.
- Osoby z chorobami żołądka, takimi jak wrzody żołądka lub choroba refluksowa przełyku, mogą odczuwać nasilenie objawów po spożyciu papryki. Ostra papryka może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego.
- Osoby uczulone na paprykę lub substancje zawarte w niej, takie jak kapsaicyna, powinny unikać spożycia papryki. Objawy alergii mogą obejmować wysypki, swędzenie, trudności w oddychaniu i inne.
- Niektóre osoby z IBS mogą doświadczać nasilenia objawów, takich jak bóle brzucha, wzdęcia i niestrawność po spożyciu pikantnych potraw, w tym potraw zawierających paprykę.
- Niektóre badania wskazują, że kapsaicyna, substancja obecna w papryce, może wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Osoby z chorobami serca powinny skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem do diety dużych ilości ostrych papryk.
Jaki kolor papryki jest najlepszy. Kolor papryki ma znaczenie dla jej właściwości
W sklepach znajdziemy papryki przede wszystkim czerwone, zielone i żółte. Czy kolor papryki ma znaczenie? W zasadzie głównie dla jej smaku. Ogólnie: Zielone papryki mają bardziej gorzki profil smakowy, a najsłodsza jest papryka czerwona. Kolor papryki zależy jedynie od tego, w jakim stadium dojrzewania została zerwana. Każda jest zdrowa, choć nieco różnią się składnikami odżywczymi.
