Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Osoby o tych schorzeniach muszą uważać na paprykę. Kolory papryki mają znaczenie

Joachim Przybył
Joachim Przybył
Papryka w ostatnich latach zyskała ogromną popularność w Polsce i jest jednym z najchętniej kupowanych warzyw w sklepach. To się dzieje z organizmem, gdy jemy paprykę. Kto powinien jeść to warzywo? Sprawdźcie w naszej poradnikowej galerii!Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.
Papryka w ostatnich latach zyskała ogromną popularność w Polsce i jest jednym z najchętniej kupowanych warzyw w sklepach. To się dzieje z organizmem, gdy jemy paprykę. Kto powinien jeść to warzywo? Sprawdźcie w naszej poradnikowej galerii!Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo. Małgorzata Genca
Patryka to jedno z najzdrowszych warzyw w polskich sklepach. Sprawdzamy jakie wartości ma dla naszego organizmu, kto szczególnie często powinien jeść paprykę, a kto powinien jej unikać. Czy kolor papryki ma znaczenie dla jej wartości odżywczych? Sprawdź!

Papryka w ostatnich latach zyskała ogromną popularność w Polsce i jest jednym z najchętniej kupowanych warzyw w sklepach. To się dzieje z organizmem, gdy jemy paprykę. Kto powinien jeść to warzywo? Sprawdźcie w naszej poradnikowej galerii!

Czy warto jeść paprykę? Co daje naszemu organizmowi?

Papryka to mało kalorii, a mnóstwo witamin i innych wartości odżywczych. Jeśli jeszcze jej nie jecie, to warto wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu. Zwłaszcza, że to warzywo bardzo uniwersalne, które można wykorzystać na dziesiątki sposobów od sałatek, dodatek do kanapek, dań zapiekanych, a kończąc na zaprawach.

Jest jednak grupa osób, która musi uważać na spożywanie papryki. Osoby z pewnymi schorzeniami lub warunkami zdrowotnymi mogą musieć być ostrożne przy spożywaniu papryki.

  • Osoby z chorobami żołądka, takimi jak wrzody żołądka lub choroba refluksowa przełyku, mogą odczuwać nasilenie objawów po spożyciu papryki. Ostra papryka może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego.
  • Osoby uczulone na paprykę lub substancje zawarte w niej, takie jak kapsaicyna, powinny unikać spożycia papryki. Objawy alergii mogą obejmować wysypki, swędzenie, trudności w oddychaniu i inne.
  • Niektóre osoby z IBS mogą doświadczać nasilenia objawów, takich jak bóle brzucha, wzdęcia i niestrawność po spożyciu pikantnych potraw, w tym potraw zawierających paprykę.
  • Niektóre badania wskazują, że kapsaicyna, substancja obecna w papryce, może wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Osoby z chorobami serca powinny skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem do diety dużych ilości ostrych papryk.

Jaki kolor papryki jest najlepszy. Kolor papryki ma znaczenie dla jej właściwości

W sklepach znajdziemy papryki przede wszystkim czerwone, zielone i żółte. Czy kolor papryki ma znaczenie? W zasadzie głównie dla jej smaku. Ogólnie: Zielone papryki mają bardziej gorzki profil smakowy, a najsłodsza jest papryka czerwona. Kolor papryki zależy jedynie od tego, w jakim stadium dojrzewania została zerwana. Każda jest zdrowa, choć nieco różnią się składnikami odżywczymi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Opaska na depresję - to może być przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera