
Papryka w ostatnich latach zyskała ogromną popularność w Polsce i jest jednym z najchętniej kupowanych warzyw w sklepach. To się dzieje z organizmem, gdy jemy paprykę. Kto powinien jeść to warzywo? Sprawdźcie w naszej poradnikowej galerii!
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Trudno znaleźć warzywo lub owoc, które zawiera w sobie więcej naturalnej witaminy C.jedna średniej wielkości papryka pokrywa w 150 procent dziennego zapotrzebowanie na witaminę C. Czerwona papryka zawiera cztery razy więcej witaminy C niż osławiona cytryna. Zwłaszcza w sezonie grypowym ma to ogromne znacznie dla naszego organizmu.

To idealne warzywo dla osób, które dbają o linię lub starają się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Papryka jest niskokaloryczna i zawiera pokaźną dawkę błonnika.

Jak przyrządzić paprykę, aby nie stracić witamin i wartości odżywczych? Przede wszystkim najzdrowsza jest papryka surowa. Ale także duszona lub pieczona zachowuje dużo składników odżywczych i w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania.