
To zajmijmy się kolorami papryk. Zielona papryka ma bardziej gorzki smak, może być mniej soczysta, ale to nie znaczy, że nie jest zdrowa. jest świetnym źródłem związków mineralnych, witamin i flawonoidów. Każdy kolor warzywa to fosfor, żelazo i magnez.

Papryka chroni przed nowotworami! Warzywo zawiera w sobie liikopen, który jest silnym przeciwutleniaczem i może zapobiegać poważnym schorzeniom m.in. chorobom serca i nowotworom.

Takie są właściwości papryki
Jedz paprykę - będziesz młodszy! Papryka czerwona zawiera mnóstwo beta-karotenu. Ten składnik pomaga nam zachować ostry wzrok, ale także bardzo pozytywnie wpływa na skórkę: leczy trądzik i zapobiega zmarszczkom. Podobną właściwość ma witamina E, która spowalnia procesy starzenia skóry. Tej witaminy jest równie dużo w papryce każdego koloru.

Papryka - takie ma właściwości
Pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób w zaawansowanym wieku. Badania wykazały, że osoby spożywające dużo papryki są mniej narażone na choroby Parkinsona.