Joanna Mendecka, dietetyk o spożywaniu ryb:
Tych ryb unikaj:
To często znajduje się w mięsie ryb i szkodzi ludzkiemu zdrowiu:
- pestycydy - stosowane w paszach, którymi żywione są ryby. Często pestycydy spływają z pól do akwenów i zanieczyszczają środowisko. Pestycydy to środki chemiczne, które uszkadzają wątrobę, trzustkę, wpływać na metabolizm oraz powstawanie nowotworów.
- rtęć - trafia i kumuluje się w organizmach ryb wraz z pożywieniem, a także dostaje się do organizmu ryby przez skrzela. im starsza ryba, tym więcej ma rtęci. Rtęć może być przyczyną poważnych problemów neurologicznych oraz wywoływać choroby nowotworowe.
- polichlorowane bifenyle (PCB) - środki chemiczne, które w Polsce stosowano do 2010 roku (m.in. jako środki ochrony roślin). Pozostałości tych związków wciąż krążą w wodzie, powietrzu i glebie. PCB mają silne działanie rakotwórcze. PCB mogą przyczyniać się również do rozwoju chorób układu nerwowego, immunologicznego i rozrodczego, a także powodować uszkodzenia płodu.
- ołów - metal ciężki, który trafiał do środowiska wskutek stosowania benzyny ołowiowej (etyliny) - wycofanej z użycia w Polsce w 2004 roku. Ołów wciąż zanieczyszcza środowisko - to efekt uboczny spalania węgla. Ołów nie ulega biodegradacji i nieustannie krąży w środowisku naturalnym. Objawy zatrucia ołowiem to m.in. nadpobudliwość, bezsenność, spadek nastroju, problemy trawienne, w szczególności obstrukcja. Wysokie stężenia ołowiu powodują rozwój chorób układu nerwowego i uszkadzają szpik kostny.
Zobacz również:
Warzywa to samo zdrowie? Nie zawsze. Zobacz, jak warzywa mog...

Wideo