
Tych gatunków ryb unikaj, jeśli chcesz uniknąć kłopotów zdrowotnych >>>
Na zdjęciu farma tilapii w rzece Mekong. W takich warunkach hodowane są te ryby w Wietnamie.

Panga - ta ryba trafia na polski rynek najczęściej z hodowli w Wietnamie. Niestety, warunki, w jakich hoduje się te ryby, najczęściej są fatalne. Ryby trzyma się w zanieczyszczonych akwenach w klatkach i podaje im się pasze, zawierające szkodliwą dla ludzi chemię: środki bakteriobójcze, antybiotyki, hormony. Mięso tych ryb może zawierać pasożyty. Podobnie hodowane są tilapie w Chinach czy łososie norweskie, których również powinniśmy unikać ze względu na wysoką zawartość toksyn i ewentualnych pasożytów w mięsie tych ryb.

Tilapia (hodowlana) - zawiera kwas arachidonowy, który jest groźny w przypadku chorób serca, stawów, astmy i alergii

Ryba maślana - zawiera ciężkostrawne i niebezpieczne dla zdrowia woski (m.in. kwas oleinowy, niestrawny i nieprzyswajalny przez organizm człowieka). Po zjedzeniu tej ryby mogą wystąpić objawy niepożądane - biegunka, wymioty, mdłości, reakcje alergiczne.– Woski, które są składnikiem oleju rybiego, w przypadku ryby maślanej są w 90 proc. niestrawialne – przestrzega Andrzej Probucki, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku - czytamy w serwisie ekologia.pl.