To warto wiedzieć!
Siła oliwy tkwi w jej jakości!
Jaką oliwę z oliwek stosować? Najlepsza jest oliwa z oliwek z najwyższej klasy surowca z pierwszego tłoczenia extra virgin. Tańsze są oliwy z oliwek otrzymywanych ze zmieszania oliwy extra virgin z oliwą otrzymywaną metoda rafinacji (a więc z użyciem rozpuszczalników). My polecamy stosowanie tylko oliw extra virgin, tłoczonych tradycyjnie, na zimno, które jednocześnie są najdroższe, ale za to ich jakość i właściwości są najwyższe, a wpływ na organizm optymalny. Warto wiedzieć, że oliwy niższej jakości, czyli te, które powstały w innych procesach rafinacji mają nie tylko gorszy smak, ale również nie wykazują takich właściwości, jak oliwy z pierwszego tłoczenia. Dodatkowe procesy rafinacyjne niszczą substancje bioaktywne oliwy.
Jak działa oliwa z oliwek na organizm, na jakie choroby pomaga i jak ją można stosować? Odpowiedzi na te pytania zamieszczamy w galerii:
Zobacz również te artykuły
- Tych produktów nie powinno się jeść na noc. Unikaj jedzenia tego przed snem [lista]
- Miód zdrowy dla każdego? Nie zawsze! Kto i dlaczego nie powinien jeść miodu?
- To się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz kurkumę
- To się dzieje z twoim organizmem, gdy pijesz za dużo wody
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy pijesz mleko. Kto nie powinien spożywać mleka?
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz szpinak. Kto nie powiniengo spożywać?
Smaki Kujaw i Pomorza sezon 3 odcinek 24:
