Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z twoim organizmem, gdy stosujesz oliwę z oliwek. Kto i jak powinien stosować oliwę?

OPRAC.: MIKIR
Oprócz walorów smakowych, oliwa z oliwek ma dobroczynny wpływ na organizm i wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Oliwa z oliwek zawiera kwas oleinowy, który zapobiega rozwojowi komórek rakowych i zmniejsza stan zapalny organizmu. W oliwie z oliwek znajdziemy także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Oliwa z oliwek zawiera ponadto witaminy D, E i K oraz przeciwutleniacze wzmacniające pracę serca i układ krążenia, obniżające cholesterol. Zobacz, jakie choroby pomaga zwalczać oliwa z oliwek i jak ją stosować. Kliknij strzałkę obok zdjęcia lub przesuń je gestem >>>
Oprócz walorów smakowych, oliwa z oliwek ma dobroczynny wpływ na organizm i wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Oliwa z oliwek zawiera kwas oleinowy, który zapobiega rozwojowi komórek rakowych i zmniejsza stan zapalny organizmu. W oliwie z oliwek znajdziemy także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Oliwa z oliwek zawiera ponadto witaminy D, E i K oraz przeciwutleniacze wzmacniające pracę serca i układ krążenia, obniżające cholesterol. Zobacz, jakie choroby pomaga zwalczać oliwa z oliwek i jak ją stosować. Kliknij strzałkę obok zdjęcia lub przesuń je gestem >>>pixabay
Mówi się, że oliwa z oliwek to śródziemnomorski eliksir długowieczności i na pewno jest w tym wiele prawdy. Ekstrakty oliwne (te, tłoczone na zimno, extra virgin) radzą sobie z ponad 120 patologicznymi mikrobami, pomagają zwalczać pasożyty, grzyby, wirusy, bakterie, wzmacniają i stymulują siły obronne organizmu. Zobacz, jak wpływa oliwa z oliwek na organizm i sprawdź, jak ją stosować, by jej wpływ na zdrowie był optymalny.

To warto wiedzieć!

Siła oliwy tkwi w jej jakości!

Jaką oliwę z oliwek stosować? Najlepsza jest oliwa z oliwek z najwyższej klasy surowca z pierwszego tłoczenia extra virgin. Tańsze są oliwy z oliwek otrzymywanych ze zmieszania oliwy extra virgin z oliwą otrzymywaną metoda rafinacji (a więc z użyciem rozpuszczalników). My polecamy stosowanie tylko oliw extra virgin, tłoczonych tradycyjnie, na zimno, które jednocześnie są najdroższe, ale za to ich jakość i właściwości są najwyższe, a wpływ na organizm optymalny. Warto wiedzieć, że oliwy niższej jakości, czyli te, które powstały w innych procesach rafinacji mają nie tylko gorszy smak, ale również nie wykazują takich właściwości, jak oliwy z pierwszego tłoczenia. Dodatkowe procesy rafinacyjne niszczą substancje bioaktywne oliwy.

Jak działa oliwa z oliwek na organizm, na jakie choroby pomaga i jak ją można stosować? Odpowiedzi na te pytania zamieszczamy w galerii:

Zobacz również te artykuły

Smaki Kujaw i Pomorza sezon 3 odcinek 24:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo