
Oprócz walorów smakowych, oliwa z oliwek ma dobroczynny wpływ na organizm i wiele cennych właściwości prozdrowotnych.
Oliwa z oliwek zawiera kwas oleinowy, który zapobiega rozwojowi komórek rakowych i zmniejsza stan zapalny organizmu.
W oliwie z oliwek znajdziemy także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wykazują szereg właściwości prozdrowotnych.
Oliwa z oliwek zawiera ponadto witaminy D, E i K oraz przeciwutleniacze wzmacniające pracę serca i układ krążenia, obniżające cholesterol.
Zobacz, jakie choroby pomaga zwalczać oliwa z oliwek i jak ją stosować. Kliknij strzałkę obok zdjęcia lub przesuń je gestem >>>

Udowodniono, że oliwa z oliwek łagodzi stany zapalne w organizmie, które są głównym czynnikiem chorób, w tym takich, jak schorzenia układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, choroby Alzheimera, zapaleń stawów, otyłości czy nowotworów.
Dzieje się tak, bowiem w składzie oliwy z oliwek znajdziemy oleocanthal, który nazywany jest naturalnym ibuprofenem, bowiem jego działanie jest porównywane do tego leku.
Oliwa z oliwek chroni serce, obniża ryzyko wystąpienia udaru, chroni przed nadciśnieniem (kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych).
W jakich chorobach i jak stosować oliwę? Zobacz >>>

Na trawienie, otyłość i w diecie odchudzającej
Oliwa z oliwek pomaga zwalczać nadwagę. Oliwa przyspiesza proces trawienia i pozwala na szybsze spalanie tłuszcze. Dietetycy doradzają, by w terapii odchudzającej oliwę z oliwek stosować w ilości jednej łyżki wymieszanej z sokiem z cytryny (pół łyżeczki). Taka mikstura pobudza działanie wątroby oraz jelit, wspomagając regulację przemiany materii, zapobiega wzdęciom i produkcji nadmiernej produkcji gazów. Ważne, by nie przekraczać opisanej dawki. Jej zwiększenie może spowodować biegunkę.
Na co jeszcze pomaga oliwa z oliwek? >>>

Na cukrzycę i stawy
Oliwa z oliwek zapobiega rozwojowi cukrzycy. Co ciekawe, badania wykazały, że dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 40 procent!
Oliwę do diety powinny włączyć osoby cierpiące na autoimmunologiczną chorobę, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów. To właśnie dzięki zawartemu w niej oleocanthalowi organizm lepiej radzi sobie ze zwalczaniem stanów zapalnych, które towarzyszą tej chorobie.
Dietetycy doradzają spożywanie od 2 do 3 łyżek oliwy dziennie, by zapobiec cukrzycy typu 2 i pacjentom z chorobami reumatologicznymi.
Na co jeszcze pomaga oliwa z oliwek? >>>