
Oliwa z oliwek wykazuje silne działanie antybakteryjne
Oliwa z oliwek pomaga zwalczać szkodliwe bakterie, które mogą wywoływać m.in. wrzody żołądka (a to schorzenie może doprowadzić do rozwoju nowotworu!). Badania wykazały, że oliwa skutecznie zwalcza aż osiem szczepów bakterii Helicobacter pylori, w tym aż trzech szczepów odpornych na antybiotyki. W profilaktyce antybakteryjnej stosuje się 30 gramów oliwy dziennie przez czas co najmniej 2 tygodni. Należy pamiętać, by stosować tylko oliwę z oliwek extra virgin, bowiem te gorszej jakości nie mają wartości prozdrowotnych, które tracą w procesach rafinacji i podgrzewania.
Na co jeszcze pomaga oliwa z oliwek? >>>

Jesteś w ciąży? Nie zapominaj o oliwie!
Dzięki zawartości witaminy D, oliwa zapobiega rozwojowi osteoporozy i krzywicy. Po oliwę z oliwek powinny sięgnąć również przez przyszłe mamy oraz kobiety karmiące piersią. Badania wykazały, że dzięki włączeniu oliwy do diety, dzieci kobiet, które ją stosują rzadziej chorują na astmę oskrzelową oraz rzadziej cierpią na różnego rodzaju alergie.
Na co jeszcze pomaga oliwa z oliwek? >>>

Stosuj oliwę z oliwek na skórę!
Oliwa nie tylko jest doskonałym składnikiem kuchennym i dietetycznym, ale sprawdza się również w zwalczaniu chorób skóry. Skutecznie wspiera leczenie atopowego zapalenia skóry, łupieżu, łuszczycy, łagodzi stany zapalne skóry, nawilża, odżywia, regeneruje ją, a ponadto oliwa stosowana zewnętrznie opóźnia procesy starzenia, działa przeciwzmarszczkowo, dzięki czemu wyglądamy młodziej. Oliwą możemy również smarować skórę latem, by ochronić ją przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowum.