
Młode warzywa, bogate w wartości odżywcze i mające wiele właściwości prozdrowotnych powinny znaleźć się w wiosennym menu, by wspomóc organizm w prawidłowym funkcjonowaniu po zimie, kiedy to nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców. Jakie właściwości mają nowalijki i dlaczego warto po nie sięgnąć - zobacz, jak działają poszczególne nowalijki na organizm człowieka.
Takie właściwości mają nowalijki ►►►

► To warzywo zawiera duże ilości luteiny i zeaksantyny, które są silnymi przeciwutleniaczami (działają przeciwnowotworowo).
► Ponadto sałata to dobre źródło kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy E, C oraz magnezu, potasu i manganu. Po sałatę powinny sięgnąć osoby, które chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów - to bardzo niskokaloryczne warzywo (ma 15 kalorii w 100 g!).
► Sałata zawiera duże ilości chlorofilu (stąd jej intensywnie zielony kolor), który wykazuje silne działanie bakteriobójcze, zwalcza infekcje oraz przyspiesza gojenie ran.
► Ponadto sałata wspomaga pracę układu nerwowego, przyspiesza i reguluje metabolizm i chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Rzodkiewki
► Nazywane są królową nowalijek i niech Was nie zmylą niewielkie rozmiary tego warzywa.
► Rzodkiewki są przebogate w wartości odżywcze i mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim są niskokaloryczne i powinny znaleźć się w menu tych osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
► Rzodkiewki mają duże ilości związków siarki, wzmacniające włosy i paznokcie. Rzodkiewki pobudzają apetyt i łagodzą niestrawność. Są bogatym źródłem potasu - regulują i pomagają zachować prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi.
► Rzodkiewki działają zółciopędnie i wspierają pracę wątroby.
► Rzodkiewki działają wykrztuśnie, łagodzą uporczywy kaszel, dolegliwości oskrzelowe oraz objawy związane z astmą.
► Rzodkiewki w medycynie naturalnej są warzywem, które pomagają w demineralizacji organizmu i w leczeniu takich chorób, jak kamica nerkowa, reumatyzm, artretyzm, anemia i krzywica.

Młoda marchewka
Marchewka to kolejna nowalijka, która ma wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki którym powinna się stać obowiązkowym elementem diety.
► Marchewka to bogate źródło beta-karotenu - wpływającego na zdrowy wygląd skóry (to z beta-karotenu wytwarzana jest w organizmie witamina A). Witamina A wspomaga opalanie, utrwala opaleniznę, chroni organizm przed szkodliwym promieniowaniem UV, ma właściwości przeciwutleniające, hamuje procesy oksydacyjne i obniża ryzyko niektórych chorób nowotworowych (rak jamy ustnej, przełyku, krtani i pęcherza moczowego). Beta-karoten poprawia także wzrok - dlatego zalecana jest osobom, które spędzają długie godziny przed monitorem komputera.
► W marchewce można znaleźć falkarinol - związek mający działanie antynowotworowe. W składzie marchwi znajdują się także inne substancje wykazujące właściwości przeciwutleniaczy.
Pektyny zawarte w marchewce obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy.
► Flawonoidy zawarte w marchii działają przeciwskurczowo na naczynia wieńcowe serca, zwiększają dopływ krwi do serca i wspomagają pracę układu wieńcowego.
► Marchew reguluje procesy trawienne oraz perystaltykę jelit.
► Marchew to kolejne niskokaloryczne warzywo i powinno znaleźć się w diecie osób, które chcą zrzucić wagę. 100 g świeżej marchwi zawiera 27 kcal.
► Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 powinny jeść marchew wyłącznie w postaci świeżej - gdyż tylko w takiej to warzywo ma niski indeks glikemiczny (IG 30). Po ugotowaniu wartość ta wzrasta nawet trzykrotnie.