5 z 11
To najbogatsze wiosenne źródło witaminy C. Liście pietruszki...
fot. pixabay

Nać pietruszki

To najbogatsze wiosenne źródło witaminy C. Liście pietruszki zawierają jej aż 160 mg w 100 gramach naci! Dzienne zapotrzebowanie witaminy C do 80 mg dla dorosłego człowieka. Witamina C wzmacnia organizm, podnosi jego odporność, a wraz z zawartymi w naci pietruszki żelazem i kwasem foliowym zapobiega anemii i wpływa na pracę układu krążenia.
► W składzie naci pietruszki znajdziemy ponadto witaminy K, E, potas, wapń, magnez, cynk, fosfor, mangan i miedź, a także duże ilości błonnika i chlorofilu, który ma działanie bakteriobójcze.
► Pietruszka - dzięki zawartości flawonoidów - wykazuje działania przeciwnowotworowe.

Tak jeszcze działa nać pietruszki na organizm:
► obniża ciśnienie krwi,
► chroni przed przeziębieniem i infekcjami,
► łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
► poprawia wzrok,
► zapobiega i łagodzi stany zapalne jamy ustnej,
► zmniejsza ryzyko zawału serca,
► zmniejsza ryzyko udaru mózgu,
► łagodzi bóle menstruacyjne,
► wzmacnia włosy i paznokcie,
► poprawia stan skóry,
► przyspiesza prace układu metabolicznego.

Ważne: nać pietruszki można mrozić. Niskie temperatury nie wpływają na wartości odżywcze i prozdrowotne tego warzywa. Nie powinniśmy jednak gotować ani poddawać długotrwałej obróbce termicznej naci pietruszki - wówczas traci swoje właściwości.

6 z 11
Cebula dymka ma podobne prozdrowotne właściwości do cebuli,...
fot. arch. Polska Press

Cebula dymka

Cebula dymka ma podobne prozdrowotne właściwości do cebuli, ale jest delikatniejsza w smaku (nieco słodsza) oraz przy jej krojeniu nie będziemy ronić łez.
► To niskokaloryczne warzywo (30 kcal w 100 g).
Zawiera flawonoidy, pektynę, białko, tłuszcz, błonnik, węglowodany i cukry.
► W jej składzie znajdziemy witaminy A, B1, B2, B3, B6 i B9, C, E i K oraz cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo.

Cebula dymka tak działa na organizm:
► przeciwnowotworowo
► poprawia nastrój (zapobiega kumulowaniu się homocysteiny, blokującej wytwarzanie hormonów szczęścia)
► chroni przed depresją i zapewnia lepszy sen
pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i cholesterol we krwi
► chroni serce i wzmacnia naczynia krwionośne, co
zapobiega zawałowi
► zapobiega osteoporozie
► wspiera odbudowę tkanki łącznej w organizmie
► poprawia stan skóry, paznokci i włosów
► działa grzybobójczo (zalecana jest po terapii antybiotykowej)
► obniża zawartość cukru we krwi

7 z 11
Te warzywa zawierają wiele witamin i minerałów oraz ważny...
fot. pixabay

Pomidory

Te warzywa zawierają wiele witamin i minerałów oraz ważny dla zdrowia likopen czyli naturalny czerwony barwnik, działający m.in. przeciwrodnikowo.
► Pomidory są źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu, miedzi, białka, błonnika, witamin: A, C i K, B6, a także kwasu foliowego. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym (zawierają silny utleniacz - likopen, który obniża ryzyko zawału serca, wystąpienia miażdżycy oraz nowotworu szyjki macicy i prostaty).
► Pomidory zawierają mało kalorii i dużo wody - doskonale sprawdzą się w diecie odchudzającej.
► Spożywanie pomidorów przyczynia się do poprawy stanu skóry (dzięki zawartości witaminy C i E).
► Pomidory wspierają pracę układu krwionośnego.
► Pomidory zawierają duże ilości błonnika, co powoduje uczucie sytości i wpływa na regulację procesów trawiennych.
► Pomidory zawierają duże ilości kwasu foliowego, który ma działanie przeciwdepresyjne i blokuje kumulowanie się w organizmie homocysteiny, blokującej wytwarzanie tzw. hormonów szczęścia (serotoniny, dopaminy i noradrenaliny).

8 z 11
To warzywo w surowej postaci zawiera duże ilości witamin (C,...
fot. pixabay

Ogórki

To warzywo w surowej postaci zawiera duże ilości witamin (C, K, E, A, B6, tiaminy, niacyny, kwasu foliowego i ryboflawiny), minerałów (mangan, wapń, miedź, fosfor, żelazo, potas, sód), wykazuje właściwości antynowotworowe i przeciwutleniające (dzięki zawartości kukurbitacyny), jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i steroli roślinnych.
► To bardzo niskokaloryczne warzywo (w 100 g ma zaledwie 15 kcal). Z tego względu powinno znaleźć się w menu osób będących na diecie odchudzającej.
Ogórki odświeżają oddech (dzięki zawartości chlorofilu) - włóż kawałek surowego ogórka do ust i żuj lub ssij przez kilkadziesiąt sekund. Chlorofil wykazuje również silne działanie bakteriobójcze, co również wpływa na oczyszczanie jamy ustnej.
► Aż 95 proc. składu ogórka to woda - jedząc ogórka w upalne dni, nawadniasz organizm.
Ogórek działa moczopędnie i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu oraz oczyścić go z toksyn.
► Ogórek obniża poziom cukru we krwi.
► Dzięki zawartości fisetyny, ogórek wspiera pracę mózgu, chroni go przed starzeniem się i zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.
► Ponadto ogórki zapobiegają zgadze, refluksowi, regulują ciśnienie krwi, dobrze odkwaszają organizm, utrzymują skórę w dobrej kondycji, łagodzą i zmniejszają stany zapalne w organizmie, a także... leczą efekty nadmiernego spożycia alkoholu, czyli tzw. kaca.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

W Bydgoszczy ma powstać azyl dla zwierząt dzikich i egzotycznych

W Bydgoszczy ma powstać azyl dla zwierząt dzikich i egzotycznych

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Zobacz również

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń