
Szczypiorek
► Szczypiorek zawiera duże ilości związków siarki, które poprawiają m.in. stan włosów i paznokci.
► Szczypior wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
► Szczypiorek to bogate źródło witaminy K (wzmacniającej kości), poprawiającej odporność witaminy C, a także witaminy A i folianów, które wpływają na prawidłowe działanie układu nerwowego.
► Szczypiorek poprawia profil lipidowy krwi, wspomaga wzrok, zapobiegając wystąpieniu zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.

Rzeżucha
To warzywo bogate w witaminy: C, B, A, K oraz E oraz wapń i żelazo. To również dobre źródło fosforu, cynku, selenu, magnezu i jodu.
► Rzeżucha wzmacnia organizm, zapobiega przeziębieniom, chroni przed rozwojem cukrzycy, wspomaga leczenie rwy kulszowej i bólu głowy.
► Polecana jest również w schorzeniach wątroby, problemami z krążeniem i chorobach układu moczowego.
► Spożywanie rzeżuchy wpływa na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci.
► Zaleca się spożywanie rzeżuchy osobom z nietolerancją mleka i przetworów mlecznych w celu zapobiegania osteoporozy.