Zobacz wideo: Dramatyczne dane dotyczące zgonów w Polsce

Witamina D to grupa związków chemicznych. Składają się na nią witamina D1, D2 i D3. Należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nie wydalamy ich z organizmu z moczem czy potem. Są one magazynowana w tkance tłuszczowej i wątrobie.
To może Cię zainteresować
Niestety produkty spożywcze są z reguły ubogie w witaminę D. Zawierają ją jajka oraz produkty mleczne. Znajduje się również w wątrobie ryb tzw. tranie oraz w tłustych rybach np. w łososiu, makreli, śledzie, pstrągi i węgorze.
Najwięcej witaminy D (w µg na 100 g) zawiera:
- węgorz świeży – 1200
- łosoś świeży dziki – 600-1000
- śledź w oleju – 808
- łosoś pieczony – 540
- śledź marynowany – 480
- sardynki – 200
Wideo