https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie właściwości ma witamina D. Zobacz jak utrzymać ją na odpowiednim poziomie

Dominika Sobczyńska
Witamina D jest wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych w skórze, dlatego u większości Polaków występuje jej niedobór w okresie jesienno-zimowym. W naszym artykule dowiesz się jakie właściwości ma ta witamina oraz jak najlepiej dostarczyć ją do organizmu. ▶▶
Witamina D jest wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych w skórze, dlatego u większości Polaków występuje jej niedobór w okresie jesienno-zimowym. W naszym artykule dowiesz się jakie właściwości ma ta witamina oraz jak najlepiej dostarczyć ją do organizmu. ▶▶ pixabay.com
Witamina D jest wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych w skórze, dlatego u większości Polaków występuje jej niedobór w okresie jesienno-zimowym. W naszym artykule dowiesz się jakie właściwości ma ta witamina oraz jak najlepiej dostarczyć ją do organizmu.

Zobacz wideo: Dramatyczne dane dotyczące zgonów w Polsce

od 16 lat

Witamina D to grupa związków chemicznych. Składają się na nią witamina D1, D2 i D3. Należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nie wydalamy ich z organizmu z moczem czy potem. Są one magazynowana w tkance tłuszczowej i wątrobie.

To może Cię zainteresować

Niestety produkty spożywcze są z reguły ubogie w witaminę D. Zawierają ją jajka oraz produkty mleczne. Znajduje się również w wątrobie ryb tzw. tranie oraz w tłustych rybach np. w łososiu, makreli, śledzie, pstrągi i węgorze.

Najwięcej witaminy D (w µg na 100 g) zawiera:

  • węgorz świeży – 1200
  • łosoś świeży dziki – 600-1000
  • śledź w oleju – 808
  • łosoś pieczony – 540
  • śledź marynowany – 480
  • sardynki – 200
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski