
Witamina D jest wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych w skórze, dlatego u większości Polaków występuje jej niedobór w okresie jesienno-zimowym.
W naszym artykule dowiesz się jakie właściwości ma ta witamina oraz jak najlepiej dostarczyć ją do organizmu. ▶▶

Witamina D stymuluje układ odpornościowy – zwalcza infekcje wirusowe i bakteryjne. Bez prawidłowego poziomu witaminy D w organizmie nie uzyskamy pełnego zdrowia i sprawności fizycznej.

Aktywna postać witaminy D kontroluje co najmniej 200 genów, a w każdej tkance organizmy znajdują się jej receptory.
Najwięcej witaminy D (w µg na 100 g) zawiera:
węgorz świeży – 1200
łosoś świeży dziki – 600-1000
śledź w oleju – 808
łosoś pieczony – 540
śledź marynowany – 480
sardynki – 200

Witamina D korzystnie działa na mięśnie i układ mięśniowy – poprawia siłę mięśni i sprawność fizyczną.