Witamina K jest mieszaniną różnych substancji o podobnej budowie i działaniu. Ta grupa witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach. W jej skład wchodzi witamina K1 występująca w produktach pochodzenia roślinnego, witamina K2, która jest syntezowana przez bakterie obecne w jelitach oraz witamina K3 – otrzymywana syntetycznie. Ta ostatnia, jako jedyna, rozpuszcza się również w wodzie.
Dużą ilość witaminy K znajdziemy w:
- produktach fermentowanych z soi (fermentowane za pomocą bakterii Bacillus natto),
- niektórych rodzajach sera: ementaler i jarlsbergost (fermentowane za pomocą bakterii Proprioni).
Witamina K - o tym, jak wpływa na nasz organizm, dowiesz się w poniższej galerii.
Gdzie występuje witamina K?
Najbogatszym źródłem witaminy K są zielone warzywa:
- brokuł,
- jarmuż,
- sałata rzymska,
- szpinak,
- brukselka,
- zielony groszek,
- szparagi,
- kapusta włoska,
- ogórek
- kapusta,
- natka pietruszki.
Niewielkie ilości witaminy K zawiera wątroba wołowa, orzechy i niektóre oleje roślinne oraz soja.

Wideo