Witamina K jest mieszaniną różnych substancji o podobnej budowie i działaniu. Ta grupa witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach. W jej skład wchodzi witamina K1 występująca w produktach pochodzenia roślinnego, witamina K2, która jest syntezowana przez bakterie obecne w jelitach oraz witamina K3 – otrzymywana syntetycznie. Ta ostatnia, jako jedyna rozpuszcza się również w wodzie.
W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości ma witamina K:
Aż 90% witaminy K jest wytwarzane przez rośliny. To właśnie w takiej formie ją przyjmujemy. Pozostałą część produkują bakterie. Dobrze znosi gotowanie oraz wszelkie przetwarzanie, ale w sokach niewiele jej pozostaje. Zawartość witaminy K zwiększa się podczas fermentacji.
Dużą ilość witaminy K znajdziemy w:
- produktach fermentowanych z soi (fermentowane za pomocą bakterii Bacillus natto),
- niektórych rodzajach sera: ementaler i jarlsbergost (fermentowane za pomocą bakterii Proprioni
To może Cię zainteresować

Wideo