Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie właściwości ma witamina K. Skutki jej niedoboru mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu!

Dominika Sobczyńska
Dominika Sobczyńska
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobór prowadzi często do powikłań groźnych dla zdrowia. Szczególną uwagę na dostarczenie witaminy K powinni zwrócić rodzice noworodków, gdyż jej niedobór występuje u nich częściej, niż u osób dorosłych. W naszej galerii dowiesz się, jakie są skutki niedoboru i gdzie możemy znaleźć witaminę K! ▶▶
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobór prowadzi często do powikłań groźnych dla zdrowia. Szczególną uwagę na dostarczenie witaminy K powinni zwrócić rodzice noworodków, gdyż jej niedobór występuje u nich częściej, niż u osób dorosłych. W naszej galerii dowiesz się, jakie są skutki niedoboru i gdzie możemy znaleźć witaminę K! ▶▶ pixabay.com
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobór prowadzi często do powikłań groźnych dla zdrowia. Szczególną uwagę na dostarczenie witaminy K powinni zwrócić rodzice noworodków, gdyż jej niedobór występuje u nich częściej, niż u osób dorosłych. W naszej galerii dowiesz się, jakie są skutki niedoboru i gdzie możemy znaleźć witaminę K!

Witamina K jest mieszaniną różnych substancji o podobnej budowie i działaniu. Ta grupa witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach. W jej skład wchodzi witamina K1 występująca w produktach pochodzenia roślinnego, witamina K2, która jest syntezowana przez bakterie obecne w jelitach oraz witamina K3 – otrzymywana syntetycznie. Ta ostatnia, jako jedyna rozpuszcza się również w wodzie.

W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości ma witamina K:

90% witaminy K jest wytwarzane przez rośliny. To właśnie w takiej formie ją przyjmujemy. Pozostałą część produkują bakterie. Dobrze znosi gotowanie oraz wszelkie przetwarzanie, ale w sokach niewiele jej pozostaje. Zawartość witaminy K zwiększa się podczas fermentacji.

Dużą ilość witaminy K znajdziemy w:

  • produktach fermentowanych z soi (fermentowane za pomocą bakterii Bacillus natto),
  • niektórych rodzajach sera: ementaler i jarlsbergost (fermentowane za pomocą bakterii Proprioni

To może Cię zainteresować

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera