Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie właściwości ma witamina K. Sprawdź, jak dostarczyć ją do organizmu - jej niedobór źle wpłynie na twoje zdrowie

Dominika Sobczyńska
Dominika Sobczyńska
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspiera proces krzepnięcia krwi oraz jest bardzo potrzebna do rozwoju tkanki kostnej i nie tylko! Nasza dieta powinna dostarczać wszystkich potrzebnych składników, jednak nie zawsze zwracamy na to należytą uwagę. W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości ma witamina K i dzięki jakim składnikom dostarczysz ją do organizmu. ▶▶
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspiera proces krzepnięcia krwi oraz jest bardzo potrzebna do rozwoju tkanki kostnej i nie tylko! Nasza dieta powinna dostarczać wszystkich potrzebnych składników, jednak nie zawsze zwracamy na to należytą uwagę. W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości ma witamina K i dzięki jakim składnikom dostarczysz ją do organizmu. ▶▶ pixabay.com
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspiera proces krzepnięcia krwi oraz jest bardzo potrzebna do rozwoju tkanki kostnej i nie tylko! Nasza dieta powinna dostarczać wszystkich potrzebnych składników, jednak nie zawsze zwracamy na to należytą uwagę. W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości ma witamina K i dzięki jakim składnikom dostarczysz ją do organizmu.

Witamina K jest mieszaniną różnych substancji o podobnej budowie i działaniu. Ta grupa witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach. W jej skład wchodzi witamina K1 występująca w produktach pochodzenia roślinnego, witamina K2, która jest syntezowana przez bakterie obecne w jelitach oraz witamina K3 – otrzymywana syntetycznie. Ta ostatnia, jako jedyna, rozpuszcza się również w wodzie.

Witamina K - o jej właściwościach dowiesz się w naszej galerii:

90 proc. witaminy K wytwarzają rośliny. To właśnie w takiej formie ją przyjmujemy. Pozostałą część produkują bakterie. Witamina K dobrze znosi gotowanie oraz wszelkie przetwarzanie, ale w sokach pozostaje jej niewiele. Jej zawartość zwiększa się podczas fermentacji. Dużą ilość znajdziemy w:
• produktach fermentowanych z soi (fermentowane za pomocą bakterii Bacillus natto),
• niektórych rodzajach sera: ementaler i jarlsbergost (fermentowane za pomocą bakterii Proprioni).

Gdzie występuje witamina K?

Najbogatszym źródłem witaminy K są zielone warzywa:

  • brokuł,
  • jarmuż,
  • sałata rzymska,
  • szpinak,
  • brukselka,
  • zielony groszek,
  • szparagi,
  • kapusta włoska,
  • ogórek
  • kapusta,
  • natka pietruszki.

Niewielkie ilości witaminy K zawiera wątroba wołowa, orzechy i niektóre oleje roślinne oraz soja.

To również może Cię zainteresować:
Oto najlepsze sposoby na radzenie sobie ze stresem. Poprawią twoje samopoczucie!
Monika z Bydgoszczy walczy o życie. Pomóżmy jej wrócić do sił i dajmy jej nadzieję

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera