Zobacz wideo: Waloryzacja 2022 - od marca podwyżki

Witamina D to grupa związków chemicznych. Składają się na nią witamina D1, D2 i D3. Należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nie wydalamy ich z organizmu z moczem czy potem. Są one magazynowana w tkance tłuszczowej i wątrobie. Należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Niestety produkty spożywcze są z reguły ubogie w witaminę D. Zawierają ją jajka oraz produkty mleczne. Znajduje się również w wątrobie ryb tzw. tranie, tłustych rybach np. w łososiu, makreli, śledzie, pstrągi i węgorze.
Najwięcej witaminy D (w µg na 100 g) zawiera:
- węgorz świeży – 1200
- łosoś świeży dziki – 600-1000
- śledź w oleju – 808
- łosoś pieczony – 540
- śledź marynowany – 480
- sardynki – 200
Witamina D, to jedna z najbardziej kluczowych wspierających naszą odporność. Z badania populacyjnego przeprowadzonego przez doktora Pawła Płudowskiego z Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” (IPCZD) w Warszawie wynika, że nawet 90% Polaków ma niedobór witaminy D.