Łosoś to jedna z tych ryb, które na polskich stołach pojawiają się bardzo często. Idealnie nadaje się na danie główne czy przystawkę. Warto wiedzieć, że na rynku można spotkać kilka jego odmian: norweskiego i bałtyckiego. W sklepach da się kupić także pstrąga łososiowego, jednak jest to już zupełnie inna ryba.
Jak wybrać najlepszego łososia? Na co zwracać uwagę?
Przed kupieniem łososia dobrze jest sprawdzić, czy ryba pochodzi z hodowli, czy może została złowiona. Te hodowlane mają zwykle znacznie większą zawartość tłuszczu, co wpływa też na ilość kwasów omega-3. Dzikie ryby mogą zaś zawierać więcej zanieczyszczeń, a nawet niebezpiecznych toksyn.
Warto też pamiętać, że wbrew powszechnej opinii intensywnie czerwony kolor mięsa nie świadczy o zdrowiu ryby. Dlaczego? W niektórych hodowlach są one karmione specjalnym barwnikiem, który wpływa na barwę mięsa. Łosoś powinien być sprężysty, to znaczy powinien uginać się pod naciskiem palca, a następnie wrócić do pierwotnej formy. Z kolei skóra u zdrowej ryby jest jasna, matowa i pozbawiona przebarwień.
- To się dzieje, gdy jesz kapustę kiszoną. Właściwości, przeciwskazania
- Jesz dużo majonezu? To się dzieje z twoim organizmem. Niektóre skutki są fatalne
- Takie produkty zniszczą ci wątrobę. Mamy listę - zobacz, czego należy unikać
- Przyczyny, objawy i leczenie niestrawności. Jak uniknąć teraz niestrawności?
Wartości odżywcze łososia. Dlaczego warto go jeść?
Łososie zawierają wiele niezbędnych wartości odżywczych, witamin i minerałów. Miłośnicy ryb powinni sięgać po niego jak najczęściej. Dlaczego warto go jeść? Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię!
Witaminy i minerały w łososiu:
W mięsie łososia znajdują się witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B9, B12, a także A, E i D. Jeżeli chodzi o minerały, to można w nim znaleźć:
- potas,
- fosfor,
- selen,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- cynk,
- fluor,
- jod,
- niacyna.
Ile kalorii ma łosoś?
Świeży łosoś atlantycki w 100 gramach zawiera około 127 kalorii. Wartość ta zmieni się jednak w zależności od sposobu przygotowania. Najmniej kalorii będzie miała ryba gotowana na parze – około 170, a najwięcej łosoś smażony – może osiągać wtedy nawet powyżej 300 kalorii.
