
Takie są skutki jedzenia łososi
Łososie zawierają wiele niezbędnych wartości odżywczych, witamin i minerałów. Miłośnicy ryb powinni sięgać po niego jak najczęściej. Dlaczego warto go jeść?
Sprawdź wszystkie właściwości łososia --->

To się dzieje z organizmem, gdy jemy łososia
Łosoś stanowi bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, dlatego też z powodzeniem może zastąpić w diecie drób czy czerwone mięso. W 100 gramach ryby znajdziemy około 20 gramów białka, bez względu na rodzaj hodowli. Ponadto, zawiera również egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie takie jak: leucyna, izoleucyna, walina i lizyna.
Sprawdź wszystkie właściwości łososia --->

Takie są właściwości łososia
Selen zawarty w mięsie łososia pozwala zaś zwalczyć wolne rodniki i zapobiega procesom starzenia się organizmu. Może też być wykorzystany w profilaktyce nowotworów. Z kolei witamina A korzystnie wpływa na wzrok i jest wykorzystywana profilaktyce kurzej ślepoty, a także zapobiega przesuszaniu śluzówki gałki ocznej i poprawia ogólną ostrość widzenia. Wysoka zawartość białka oraz wapnia wraz z witaminą D wzmacnia kości, dzięki czemu jest ona nieoceniona również w leczeniu chorych na osteoporozę.
Sprawdź wszystkie właściwości łososia --->
Czytaj też:Te produkty zawierają najwięcej witaminy C!

To się dzieje z organizmem, gdy jemy łososia!
100 gram łososia całkowicie pokrywa też dzienne zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które działają silnie przeciwutleniająco, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego człowieka, a także poprawiają pracę mózgu i przeciwdziałają jego schorzeniom.
Sprawdź wszystkie właściwości łososia --->