
To się dzieje z organizmem, gdy jemy łososia!
Łososie wykazują również działanie przeciwzapalne. Jego spożywanie pomaga w walce z infekcjami. A zawarte w mięsie spore ilości bioaktywnych peptydów, odpowiadających za prawidłową produkcję kolagenu, sprawdzają się u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz kontuzjami w obrębie stawów.
Sprawdź wszystkie właściwości łososia --->
Czytaj też:Oto oznaki, że jesz za mało!

Łosoś może być spożywany przez osoby z nietolerancją histaminy. Świeże, jak i mrożone ryby tego gatunku w ogóle jej bowiem nie posiadają w przeciwieństwie do np. różnego rodzaju mięs i wędlin. Ponadto, ze względu na niską kaloryczność śmiało mogą po nią sięgać osoby będące na diecie.
Sprawdź wszystkie właściwości łososia --->

Łosoś sprawdza się w profilaktyce
Łosoś sprawdza się w profilaktyce i leczeniu groźnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość tłuszczów omega-3 obniża poziom triglicerydów we krwi, co z kolei zapobiega powstawaniu zakrzepów, mogących doprowadzić nawet do zawału. Ponadto kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) pomagają obniżyć ciśnienie krwi, dzięki czemu pozwalają walczyć z nadciśnieniem tętniczym. Cenne składniki zawarte w mięsie łososia, zwłaszcza witaminy z grupy B oraz D, wspomagają też prawidłową pracę serca i są wykorzystywane w profilaktyce arytmii i choroby wieńcowej.
Czytaj też: Te produkty rujnują trzustkę. Mamy listę!