Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele produktów czy przyrządzonych potraw jesteśmy w stanie zamrozić bez żadnego uszczerbku na ich jakości. To szczególnie przydatna informacja w okresie Świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, gdy tradycyjnie przygotowujemy za dużo jedzenia.
Jeśli po świętach do zamrażarki schowaliśmy bigos, pasztet czy roladę, to nie mamy powodów do niepokoju. Te dania można mrozić. Na czele listy świątecznych rarytasów, którym mrożenie wręcz służy, jest bigos. Odmrażany i wielokrotnie podgrzewany nic nie traci ze swojego aromatu, zyskuje za to dodatkowe walory smakowe.
Na czym polega kulinarny recykling?Aby nie wyrzucać nadmiaru jedzenia - i to nie tylko po świętach - pozostałe z poszczególnych dań resztki możemy także z powodzeniem zamienić w nowy kulinarny przysmak. Ryby świetnie sprawdzą się do zapiekanek czy rozmaitych past. Mięso możemy wykorzystać do wytrawnych tart, omletu czy ugotowania aromatycznego żurku. Mięso w wersji pieczonej będzie doskonale smakować po zmieleniu, jako farsz np. do pasztecików. Jeśli w lodówce wciąż zalegają nam warzywa, spożytkujmy je do sałatek czy makaronowych zapiekanek. Z kolei na bazie owoców przygotujmy przepyszne i zdrowe koktajle.
Tak długo możemy mrozić mięso, ryby, warzywa - lista w poniższej galerii
- Ważne, by pamiętać o sprawdzeniu temperatury w zamrażarce - nie może być ona wyższa niż -18 stopni Celsjusza - zaznacza Monika Berger, ekspert marki Berger. Dodatkowo zwróćmy uwagę jak długo mrozimy dany produkt. Szczegóły prezentujemy w poniższej galerii.
