Toster – klasyka śniadaniowa
Pyszne chrupiące tosty na śniadanie, to świetny pomysł na dobre rozpoczęcie dnia. Jeśli zależy nam na szybkim i łatwym przygotowaniu ciepłych kanapek, ale też dodatku do zupy, toster sprawdzi się idealnie. Co przemawia za wyborem tego sprzętu?
Zalety tostera:
Szybkość i prostota: łatwa obsługa na pewno jest wielkim plusem, należy jedynie włożyć kromkę chleba, nacisnąć przycisk i dosłownie chwilkę poczekać.
Kompaktowe wymiary: zajmuje niewiele miejsca, więc przy małych kuchniach sprawdzi się idealnie.
Łatwe czyszczenie: aby utrzymać sprzęt w czystości, wystarczy jedynie regularnie wyjmować tackę na okruchy by się ich pozbyć.
Równomierne opiekanie: pionowy mechanizm opiekania sprawia, że tost jest chrupiący z obu stron.
Wady tostera:
Ograniczone możliwości: przygotowanie bardziej skomplikowanych potraw w tosterze jest niemożliwe, pozwala on jedynie na opiekanie pieczywa.
Brak różnorodności: jeśli marzysz o bardziej urozmaiconych przekąskach niż klasyczne grzanki, ten sprzęt może nie spełnić tych oczekiwań.
Opiekacz – wielozadaniowy mistrz kuchni
Opiekacz to urządzenie oferujące dużo więcej możliwości niż sam toster, a dzięki niemu przygotujemy nie tylko tosty, ale też gofry, panini, czy nawet grillowane warzywa i mięso. Co sprawia, że warto postawić na ten sprzęt?
Zalety opiekacza:
Wszechstronność: oprócz klasycznych tostów zrobimy bardziej kreatywne i zaskakujące dania, jak zapiekanki czy quesadille.
Różne rodzaje płyt: wiele opiekaczy posiada wymienne płyty, co pozwala zastosować je do różnych potrzeb.
Dłuższy czas utrzymywania ciepła: potrawy wykonane w ten sposób zazwyczaj dłużej pozostają ciepłe.
Możliwość zrobienia większych porcji: jako że opiekacz posiada większą powierzchnię, mamy szansę przygotować więcej jedzenia na raz.
Wady opiekacza:
Większe gabaryty: ze względu na swoje rozmiary opiekacz zajmuje więcej miejsca, więc przy mniejszych powierzchniach w kuchni, może być to problematyczne.
Trudniejsze czyszczenie: do płyt opiekacza mogą przywierać resztki jedzenia, przez co czyszczenie wymaga nieco więcej wysiłku.
Dłuższy czas przygotowania: sprzęt ten może wymagać trochę więcej czasu na nagrzanie, a co za tym idzie, również przygotowanie potraw.
Kiedy wybrać toster, a kiedy opiekacz?
Chociaż toster i opiekacz to z pozoru podobne sprzęty, różnią się funkcjonalnością oraz możliwościami kulinarnymi, jakie oferują. Toster z pewnością sprawdzi się lepiej w przypadku osób ceniących sobie szybkość przyrządzania posiłków oraz prostotę, potrzebujących przygotować jedynie tosty z pieczywa, a także posiadających niewielką przestrzeń do przechowywania tego typu urządzenia. Jeśli jednak lubicie eksperymenty w kuchni, zależy Wam na bardziej wielofunkcyjnym sprzęcie, chcecie wykonywać bardziej złożone dania, a dodatkowo macie nieco więcej miejsca w kuchennej przestrzeni, opiekacz okaże się trafniejszym wyborem.
Szukasz sprzętów lub dodatków do domu okazyjnych cenach? Sprawdź kody rabatowe Homla oraz promocje w innych sklepach online.
