https://expressbydgoski.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Produkty które mają zerowy indeks glikeniczny. Cukrzycy mogą się nimi zajadać do woli! [18.05.25]

Produkty o zerowym indeksie glikemicznym nie powodują skoków glukozy, a przy tym są smaczne i zdrowe.
Produkty o zerowym indeksie glikemicznym nie powodują skoków glukozy, a przy tym są smaczne i zdrowe. pixabay
Chorzy na cukrzycę, mający insulinooporność, czy chcące zadbać o prawidłową masę ciała i dobre samopoczucie powinny dbać o to, by ich posiłki miały jak najniższy indeks glikemiczny. Które produkty warto wprowadzić do diety i można się nimi zajadać do woli?

Indeks glikemiczny - co warto wiedzieć?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który mierzy, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Oblicza się go na podstawie porównania odpowiedzi glikemicznej na 50 gramów węglowodanów z danego produktu do odpowiedzi na 50 gramów czystej glukozy.

Produkty dzieli się na trzy grupy: o niskim IG (poniżej 55), średnim IG (55-70) i wysokim IG (powyżej 70). Znajomość IG pomaga w wyborze produktów, które stabilizują poziom cukru we krwi.

Dlaczego należy sprawdzać indeks glikemiczny?

Sprawdzanie indeksu glikemicznego jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę i z otyłością. Produkty o wysokim IG powodują szybki wzrost poziomu glukozy, co może prowadzić do hiperglikemii i pogorszenia stanu zdrowia.

Osoby z cukrzycą muszą kontrolować poziom cukru, aby uniknąć powikłań. Dla osób z otyłością, wybór produktów o niskim IG może pomóc w kontrolowaniu wagi i zapobieganiu nagłym skokom insuliny, które sprzyjają odkładaniu tłuszczu. Regularne monitorowanie IG wspiera zdrowe nawyki żywieniowe.

Wysoki indeks glikemiczny – tych produktów unikaj

Osoby z cukrzycą i otyłością powinny unikać przede wszystkim produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Zaliczyć do nich można smażone frytki, piwo, płatki kukurydziane, dania typu instant (np. zupki w proszku), fast foody, syrop klonowy, maślana bułka, czekolada, biała mąka pszenna i ryżowa, muesli, melasa, cukier. Z kolei średni indeks glikemiczny mają bardzo dojrzałe banany, kuskus, rodzynki, chleb żytni, ziemniaki, makaron z pszenicy.

Zerowy indeks glikemiczny – lista produktów

Awokado, cukinia, czy jogurt naturalny mają niski indeks glikemiczny. Są jednak takie produkty, których IG jest zerowe. Mają one niewielką ilość kalorii, a ich spożywanie nie prowadzi do skoków glukozy we krwi. Czym cukrzycy i osoby z otyłością mogą zajadać się do woli? Listę jedzenia znajdziecie w naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski