https://expressbydgoski.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Tak codzienne jedzenie truskawek wpływa na organizm. Dietetyczka wyjaśnia

Jakub Stykowski
Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych, które najczęściej spożywamy na surowo, ale doskonale sprawdzają się również jako dodatek do koktajli czy składnik pysznych ciast.
Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych, które najczęściej spożywamy na surowo, ale doskonale sprawdzają się również jako dodatek do koktajli czy składnik pysznych ciast. Zdzisław Surowaniec
Sezon na truskawki rozpoczyna się zazwyczaj w maju i trwa aż do lipca. W tym czasie owoce te królują na polskich stołach – są jedzone na surowo, dodawane do koktajli, ciast, deserów, a nawet sałatek.

Ich wyjątkowy smak to jednak niejedyny powód, dla którego warto sięgać po truskawki. Jak podkreślają dietetycy, regularne spożywanie tych owoców może mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Warto jednak wiedzieć, że nie dla każdego będą one odpowiednie.

Jakie korzyści zdrowotne daje codzienne jedzenie truskawek?

Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają spore ilości witaminy C, która wspiera odporność i działa przeciwutleniająco. Już jedna szklanka tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na tę witaminę. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz kwas foliowy – ważny szczególnie dla kobiet w ciąży.

Owoce te są także źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu trawiennego i reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu truskawki mogą być spożywane nawet przez osoby z insulinoopornością czy cukrzycą. Dodatkowo zawierają mangan, potas, żelazo i magnez, które wpływają m.in. na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę serca.

Regularne spożywanie truskawek może także wspomagać procesy detoksykacyjne organizmu, chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierać regenerację skóry. Dietetycy wskazują, że truskawki mogą działać przeciwzapalnie i korzystnie wpływać na poziom cholesterolu.

Kto powinien uważać na truskawki?

Choć truskawki są zdrowe i niskokaloryczne, nie każdy może je jeść bez ograniczeń. Dietetyczka Maria z Bydgoszczy ostrzega, że u niektórych osób mogą wywoływać reakcje alergiczne – objawiające się wysypką, swędzeniem skóry, a nawet problemami trawiennymi. Dlatego osoby z alergią na owoce jagodowe powinny zachować ostrożność.

Uwaga należy się również osobom z zespołem jelita drażliwego (IBS), ponieważ truskawki zawierają fermentujące cukry (FODMAP), które mogą nasilać objawy choroby. Choć mają niski indeks glikemiczny, osoby z cukrzycą powinny kontrolować porcje – szczególnie w przypadku owoców przetworzonych lub podawanych z dodatkiem cukru.

To się dzieje z organizmem, gdy jemy truskawki - lista

Codzienne jedzenie truskawek może przynieść organizmowi wiele korzyści - wzmacniać odporność, poprawiać trawienie i wspierać serce. Warto jednak pamiętać, że nawet zdrowe produkty mogą nie być odpowiednie dla każdego. Jeśli masz wątpliwości, czy możesz jeść truskawki codziennie, skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem.

.Zastanawiasz się jeszcze bardziej, jaki wpływ truskawki mają na nasz organizm? Dowiedz się, kto szczególnie powinien włączyć truskawki do swojej diety - więcej szczegółów w powyższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski