Zobacz wideo: Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno
Warto pamiętać, że zimą zwiększa się zapotrzebowanie naszego organizmu na energię. Zwiększenie kaloryczności spożywanych posiłków pomoże zapewni naszemu ciału właściwą temperaturę. Unikajmy także spożycia alkoholu. Choć przez chwilę poczujemy się rozgrzani, proces ten związany jest z rozszerzeniem naczyń krwionośnych, co z kolei prowadzi do większej utraty ciepła. Warto postawić na gorącą herbatę, którą możemy doprawić np. imbirem. Zadbajmy również, by choć jeden spożywany w ciągu dnia posiłek był ciepły.
Innym problemem związanym z żywieniem zimą jest mniejsza ilość świeżych warzyw i owoców na sklepowych półkach. Niedobór witamin, które w cieplejszym okresie dostarczamy organizmowi - w dużej mierze poprzez spożywanie świeżych warzyw i owoców, może być przyczyną m.in. spadku odporności, co z kolei wiąże się z atakowaniem organizmu przez infekcje. Może ponadto poskutkować pogorszeniem samopoczucia, zmęczeniem, problemów z koncentracją oraz pogorszeniem stanu skóry, włosów i paznokci. Dlatego w tym czasie szczególnie powinniśmy pamiętać o spożywaniu produktów bogatych w witaminy A, C, D i E oraz wit. z grupy B. Gdzie je znajdziemy? Jak objawiają się niedobory? Zapraszamy do zapoznania się z naszą galerią zdjęć.
