
Niedobór witamin, które w cieplejszym okresie dostarczamy organizmowi - w dużej mierze poprzez spożywanie świeżych warzyw i owoców, może być przyczyną pogorszenia stanu zdrowia fizycznego i psychicznego. Jak radzić sobie z niedoborami?

Niedobór witaminy A (retinolu, beta-karotenu, akseroftolu) może objawiać się m.in. pogorszeniem wzroku, wypadaniem i osłabieniem włosów, wysypką, wysychaniem spojówek, pogorszeniem stanu paznokci, trądzikiem, biegunkami. Witamina ta odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego.

Znajdziemy ją m.in. marchwi, szpinaku, pomidorach, papryce, sałacie, tranie, a także jarmużu, dyni, jajach, wątrobie, maśle i mleku. Wśród owoców bogatych w retinol warto wymienić np. wiśnie, morele czy śliwki.

W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości wit. z grupy B.
Wit. z grupy B wpływają na pracę serca, mięśni, układu nerwowego i naczyniowego. Ich niedobory mogą powodować: problemy z koncentracją, zmęczenie (wit. B1), zmiany skórne, drażliwość, bóle głowy (wit. B2), osłabienie mięśni (B3), upośledzenie przemian metabolicznych organizmu (B6), pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci (wit. B7), anemia, zaburzenia mowy i wzroku, drętwienie kończyn górnych i dolnych, pogorszenie nastroju, zaburzenia pamięci, bóle głowy, skrócony oddech, wady płodu i poronienia (wit. B9), udar, zawał serca, zaburzenia emocjonalne, jadłowstręt, utrzymujące się biegunki (B12).