
Występuje ona m.in. w orzechach i nasionach, fasoli, drożdżach jajach, nabiale, awokado, szparagach, drobiu, mleku sojowym, a także rybach i wątróbce.

Witamina C pełni istotną rolę dla naszego układu odpornościowego. Pomaga zwalczać infekcje, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, a ponadto ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Jej niedobory mogą skutkować anemią, szkorbutem, astmą, osłabieniem, krwawieniem dziąseł i bólami mięśni.

Bogatym źródłem wit. C są czarna porzeczka i aronia (zimą warto sięgać po soki z tych owoców), a także pietruszka, papryka, kapusta świeża lub kiszona (która dodatkowo ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną naszych jelit). Warto sięgać także po produkty, takie jak papryka, jabłka, owoce cytrusowe czy ziemniaki.

Najczęściej w okresie jesienno-zimowym zmagamy się z niedoborami witaminy D. Wtedy brakuje nam słońca, a ponadto częściej przebywamy w domu - zwłaszcza teraz, w okresie epidemii.
Jedną z ważnych funkcji wit. D jest pobudzanie wchłaniania wapnia i fosforu, co wpływa na stan zębów i kości. Do objawów niedoboru tej witaminy należą m.in.: zaparcia, nudności, osłabienie, brak apetytu, pogorszenie samopoczucia, depresja, bóle głowy i oczu, zwiększona potliwość, wypadanie włosów, bóle mięśni i kości.