
Z niedoborami możemy sobie radzić za pomocą suplementacji lub spożywając produkty bogate w wit. D. Należą do nich m.in.: tłuste ryby, jak węgorz, śledź, tuńczyk czy sardynki, a także żółtka jaj, tran, margaryna, ser żółty.

Do objawów niedoboru wit. E zaliczają się m.in.: anemia, osłabienie mięśni, problemy z koncentracją i wzrokiem, pogorszeniem stanu zębów, skóry, włosów, problemy z płodnością, bóle stawów. Wit. E chroni komórki naszego organizmu przed uszkodzeniem.

Do podstawowych źródeł Wit. E należą olej (słonecznikowy, kukurydziany), orzechy laskowe i migdały, ziarna, ryby.

W okresie zimowym nie zapominajmy o dostarczaniu składników mineralnych, jak magnez, żelazo, selen, cynk. Znajdziemy je w produktach, takich jak banany, gorzka czekolada, orzechy, jaja, sery, mleko, ryby morskie, rośliny strączkowe, produkty zbożowe pełnoziarniste, mięso, sery podpuszczkowe.