Truskawki są prawdziwymi bombami witaminowymi, dostarczając naszemu organizmowi mnóstwa cennych składników. Zawierają one więcej witaminy C niż cytryny, co czyni je doskonałym wyborem na wzmocnienie odporności. Witaminy z grupy B, witamina A, E, i K, a także bromelina, wspierająca trawienie i regenerację mięśni, to kolejne argumenty przemawiające za włączeniem truskawek do diety.
- Przeczytaj: Tych truskawek nigdy nie kupuj. Oto najgorszy wybór na zakupach w marketach i warzywniakach
Mimo wielu zalet, truskawki mogą być niebezpieczne dla osób z alergią. Ich spożywanie może prowadzić do problemów żołądkowych oraz zmian skórnych. Osoby, które mają alergię, powinny więc podchodzić do spożywania truskawek z ostrożnością, a w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem.
Jedząc owoce musimy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim aby jeść je na 30 minut przed posiłkiem lub przynajmniej 1-2 godziny po.
Oto produkty, których nie powinno się łączyć z truskawkami
W galerii poniżej zobaczcie, czemu niektórych produktów nie powinno się łączyć z truskawkami: