Rozporządzenie Komisji (EWG) z 1987 roku zarezerwowało termin "ser" jedynie dla wyrobów z mleka. Oznacza to, że w państwach należących do Unii Europejskiej nie można używać tego terminu na opakowaniach produktów, w skład których wchodzi np. olej roślinny. Niestety - pomimo tego orzeczenia - w wielu państwach Wspólnoty, w tym również w Polsce, wciąż używa się tego określenia w sposób nieprawidłowy. Głównie w hipermarketach sprzedawane są pod tą nazwą tańsze produkty seropodobne, przypominające ser żółty. Kupuj świadomie i nie szkodź swojemu zdrowiu!
To może Cię zainteresować
Zobacz, co jest dodawane do serów, by poprawić ich wygląd i wydłużyć termin ważności. Te składniki mogą szkodzić zdrowiu. Unikaj serów, które mają je w składzie!
***
Sprawdź również te artykuły
- Tych produktów nie powinno się jeść na noc. Unikaj jedzenia tego przed snem [lista]
- Miód zdrowy dla każdego? Nie zawsze! Kto i dlaczego nie powinien jeść miodu?
- To dzieje się z organizmem kiedy pijesz sok jabłkowy. Kto nie powinien go pić?
- To się dzieje z twoim organizmem, gdy pijesz za dużo wody
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy pijesz mleko. Kto nie powinien spożywać mleka?
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz szpinak. Kto nie powiniengo spożywać?
W żółtym serze znajduje się dużo fosforu, magnezu, żelaza, chromu, białka i tłuszczy. Sery to bogate źródło witamin A i D oraz witamin z grupy B.
