Bakterie listeriozy wykryto w filetach z kurczaka, kiełbasie wieprzowej, boczku i w innych produtach firmy Offerman, zlokalizowanej w miejscowości Aalsmeer w Holandii. Szacuje się, że bakteriami listeriozy mogło być zakażone nawet 130 innych produktów, które oferowała ta firma. Asortyment holenderskiej firmy trafiał na rynek belgijski i niemiecki.
Cześć osób zmarło w Belgi, Holandii i Niemczech po spożyciu skażonych produktów mięsnych bakteriami Listeria monocytogenes. Jak twierdzą zachodnie media, z tego samego powodu ciężarna kobieta urodziła martwe dziecko.
Skażone mięso bakteriami listeriozy serwowano w Ikei
W niemieckiej Hesji zmarły również dwie osoby, które zjadły skażone bakteriami listeriozy mięso wyprodukowane przez firmę Wilke. W niemieckich szpitalach leczonych jest kolejnych 37 przypadków listeriozy. Produkty tego przedsiębiorstwa oferowano między innymi w stołówkach i restauracjach koncernu Ikea na terenie Niemiec. Po ujawnieniu afery przez Instytut im. Roberta Kocha, Ikea natychmiast wycofała z menu wszystkie potrawy, do produkcji których używano wyroby firmy Wilke, a samo przedsiębiorstwo zostało zamknięte przez niemiecką stację sanitarno-epidemiologiczną. Krótko po tym ogłoszono bankructwo firmy.
Główny Inspektorat Weterynarii w Polsce opublikował komunikat, w którym poinformował, że produkty firmy Wilke nie były dystrybuowane na teren Polski.
W Polsce też wykryto produkty skażone bakteriami wywołującymi listeriozę
Przypomnijmy, że Główny Inspektorat Sanitarny we wrześniu wycofał kolejną partię sera żółtego Gouda w plastrach oraz jednej partii sera żółtego Rycki Edam w plastrach wyprodukowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki. Wycofanie partii serów nastąpiło ze względu na wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w produkcie.
GIS ostrzega: To nie jedyne produkty, które mogą szkodzić zdrowiu:
Ostrzeżenia GIS: Te produkty mogą szkodzić zdrowiu i życiu!
Listerioza. Co to za choroba?
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia listeriozą?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy listeriozy
U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu chorobą listerioza
Głównie polega na:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
- W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
Zobacz również:
Tyle kosztuje seks w Polsce. Zobacz raport firmy Sedlak&Sedlak
