Spis treści
- Barszcz wigilijny Magdy Gessler - jakie składniki potrzebujemy?
- Barszcz na wigilię Magdy Gessler - jak wybrać odpowiednie buraki?
- Przepis Magdy Gessler na wigilijny barszcz bez zakwasu - krok po korku
- Magda Gessler radzi, jak gotować barszcz na Wigilię
- Barszcz na zakwasie według przepisu Anny Starmach - składniki
- Zakwas według przepisu Anny Starmach. Jak do przygotować?
- Barszcz wg przepisu Anny Starmach. Jak przygotować zupę - krok po kroku
Barszcz wigilijny Magdy Gessler - jakie składniki potrzebujemy?
Podstawą idealnego barszczu na Wigilię, według Magdy Gessler, są odpowiedniej jakości buraki.
Składniki na barszcz Magdy Gessler:
- 4-5 kg buraków dobrej jakości
- 4 selery średniej wielkości
- 10 cebul
- 4-5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- kilka suszonych leśnych grzybów
- cukier, sól - do smaku
Przepis na idealny barszcz jest bardzo prosty i zarazem bardzo trudny - Magda Gessler
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIGILIĘ
Barszcz na wigilię Magdy Gessler - jak wybrać odpowiednie buraki?
Sekret tkwi w burakach - te muszą być bardzo dobrej jakości - w środku powinny być czarne. Ponadto potrzebny jest zakwas. Ten z powinien być zrobiony na prawdziwym, razowym chlebie bez dodatków. - Co nie jest takie proste - zaznacza Magda Gessler. Zakwas powinien być z czosnkiem, a przygotowywany powinien być na dwa tygodnie przed świętami.
Przepis Magdy Gessler na wigilijny barszcz bez zakwasu - krok po korku
Do garnka, najlepiej o pojemności 10 lub 15 litrów wrzucamy pokrojone w ćwiartki buraki, zalewamy je wodą do wysokości 3/4 garnka, dodajemy kilka suszonych leśnych grzybów, 10 cebul w łupinach pieczonych w piecu (te powinny być w siatce, żeby nie zanieczyściły wywaru), 4-5 liści laurowych, pięć ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, opcjonalnie można dodać 4 selery, które nadadzą korzennego aromatu. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, by warzywa zmiękły.
Zadbaj o zdrowie
Magda Gessler radzi, jak gotować barszcz na Wigilię
Gdy zupa zaczyna się gotować, dodajemy 10-procentowy ocet, by zakwasić barszcz. Dodajemy ocet w takiej ilości, by barszcz nam smakował. Gotujemy nadal, na wolnym ogniu, dodając cukier i sól do smaku. Gotujemy do czasu aż buraki zrobią się miękkie. Gdy już buraki zmiękną, zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy do barszczu łupiny z 20 jabłek, bogatych w pektyny (na przykład ze Złotej Renety), które zagęszczą barszcz, dodajemy również cztery przepołowione główki czosnku dla aromatu. Magda Gessler radzi, by dodać do barszczu - również, by podbić jego aromat, pędy kopru.
Żeby wyszedł dobry barszcz, trzeba mieć dobre buraki, bardzo dobrej jakości, które nie pachną stęchlizną. Dużo buraków, mało wody - mówi Magda Gessler.
Barszcz na zakwasie według przepisu Anny Starmach - składniki
Składniki do zakwasu według przepisu Anny Starmach:
- 2 kg buraków
- 1 mała główka czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżka soli
- woda mineralna
Zakwas według przepisu Anny Starmach. Jak do przygotować?
Oto instrukcja krok po kroku, jak przygotować zakwas wg przepisu Anny Starmach:
- Buraki obieramy lub bardzo dokładnie myjemy, jeśli chcemy zrobić zakwas bez obierania warzyw.
- Buraki należy utrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić na cienkie kawałki.
- Buraki układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu, mocno je dociskając.
- Pomiędzy ułożone buraki w naczyniu wkładamy przepołowione główki czosnku i przyprawy.
- Całość zalewamy wodą tak, aby płyn przykrywał buraki.
- Naczynie nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce.
- Zakwas utworzy się w czasie od 3 do 7 dni w zależności od tego, w jakiej temperaturze stało naczynie. W naczyniu powinna wytworzyć się piana.
Jak modlić się przed wigilijną wieczerzą?
Składniki do barszczu według przepisu Anny Starmach:
- 2.,5 l wody
- 2 korzenie pietruszki
- 1 mały por
- 2 marchewki
- 0.5 selera
- 1 cebula
- 20 g suszonych grzybów
- 2 kg buraków
- 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Barszcz wg przepisu Anny Starmach. Jak przygotować zupę - krok po kroku
Oto instrukcja krok po kroku, jak przygotować barszcz wg przepisu Anny Starmach:
- Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę.
- Pokrojone warzywa wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy na niedużym ogniu przez około godzinę.
- Odcedzamy warzywa, które już nie będą nam potrzebne.
- Zalewamy w rondelku wodą (ok. 150 ml) grzyby i po upływie 20 minut wstawiamy na palnik. Gotujemy na mały mogniu przez około 30 minut.
- Obieramy buraki i kroimy w plastry bądź w grubą kostkę.
- Dodajemy buraki do wywaru z warzyw i gotujemy je przez około 40-50 minut, aż zmiekną, po czym wyciągamy je z wywaru (nie będą już potrzebne).
- Do garnka wlewamy zakwas do smaku. Uwaga, dodajemy sam płyn, bez buraków i odcedzony z piany w ilości od 600 ml do 1 litra. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis na barszcz Anny Starmach pochodzi ze strony aniastarmach.pl
