Wielu z nas nie wyobraża sobie wigilii bez pasztecików z grzybami leśnymi lub pieczarkami. No, właśnie, skąd miejsce pasztecików na wieczerzy wigilijnej? Wszystko związane jest z symboliką świąteczną. Według tradycji grzyby posiadały magiczną moc. Kiedyś wierzono, że leśne grzyby przynoszą szczęście, dostatek i zapewniają zdrowie, chroniąc przed chorobami. Stąd tak ważne miejsce na wigilijnym stole dla potraw z grzybami. Podajemy sprawdzone przepisy na przepyszne paszteciki wigilijne. Paszteciki wigilijne, podane na ciepło z pysznym czerwonym barszczem, sprawią, że wigilia smakować będzie wyśmienicie.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIGILIĘ
- Pyszne pierogi na wigilię - przepisy. Farsz grzybowy do pierogów [porady]
- Pierniki na wigilię, ciastka świąteczne. Przepisy na pierniki na Boże Narodzenie
- Barszcz na wigilię. Przepisy Magdy Gessler i Anny Starmach. Przepis na barszcz
- Kapusta wigilijna i kapusta z grzybami. Przepisy Gessler, Wachowicz i Winiary
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
- 200 ml mleka
- 250 g masła
- 2 nieduże jaja
- 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
- czarnuszka, sezam, mak lub grube kryształki soli
Jak modlić się przed wigilijną wieczerzą?
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami. Sposób przygotowania ciasta:
Ciasto musi być kruche i delikatne. Dzięki naszemu przepisowi właśnie takie będzie!
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy masło, podgrzewamy do czasu aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i czekamy aż płyn będzie letni, po czym wbijamy do niego dwa jajka i roztrzepujemy je. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą oraz gałką muszkatołową. Dodajemy do sypkiej masy połowę mleczno-maślano-jajecznego płynu i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć, dolewamy więcej płynu. Jeśli będzie zbyt mokre - dodajemy więcej mąki. Ciasto powinno być elastyczne, do wałkowania. Gotowe ciasto przykrywamy czystą lnianą ścierką i odstawiamy w miejsce, gdzie będzie rosnąć. Ciasto powinno rosnąć w temperaturze pokojowej, w miejscu gdzie nie ma przeciągu.
PORADA: Ciasto będzie pulchniejsze i lepiej wyrośnie, jeśli zagnieciemy je z wcześniej przesianą mąką przez sito.
To może Cię zainteresować
Przepis na wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami. Składniki na farsz:
- 1 kg pieczarek
- pół kilograma kiszonej kapusty
- 1 nieduża cebula
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Paszteciki wigilijne. Sposób przygotowania farszu. Krok po kroku:
- Kiszoną kapustę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak, by poziom wody znajdował się około 1 cm powyżej kapusty. Jeśli chcemy, by farsz miał łagodniejszy smak, należy wcześniej przepłukać kapustę wodą. Kapustę gotujemy przez około godzinę, aż mięknie, a następnie odcedzamy i drobno siekamy.
- Cebulę i pieczarki obieramy i osobno siekamy.
- Rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę, tak by oliwa przykryła całe dno patelni i wrzucamy na patelnię cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Solimy do smaku i dusimy na niedużym ogniu do czasu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje.
- Doprawiamy według smaku solą i pieprzem.
- Gdy woda wyparuje, dodajemy odrobinę oliwy i smażymy przez kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy farsz do ostudzenia.
PORADA: Farsz będzie smaczniejszy, jeśli dodamy do niego drobno posiekaną nać pietruszki. Nie potrzeba jej dużo - wystarczy nać pietruszki na kilogram pieczarek
Paszteciki wigilijne. Sposób przygotowania pasztecików. Krok po kroku:
- Wyrośnięte ciasto odkrawamy je po kawałku i rozwałkujemy na prostokąty o wielkości około 30 na 15 cm i grubości ok. 3 mm.
- Kładziemy farsz wzdłuż długiego boku i zawijamy od strony krótszego boku - od farszu - w stronę ciasta bez farszu. Tak powstały rulonik kroimy na kawałki o długości 5 cm. Czynność powtarzamy do zużycia ciasta i farszu.
- Paszteciki wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny, by ciasto odpoczęło i wyrosło.
- Zanim wstawimy je do piekarnika, paszteciki smarujemy kwaśną śmietaną, posypujemy makiem, czarnuszką lub sezamem. Można je posypać również grubymi kryształkami soli.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do czasu aż paszteciki się zezłocą (około 25-30 minut).
- Po wypieczeniu paszteciki powinny się ostudzić, zanim zostaną zamrożone!
PORADA: Paszteciki możemy formować, wykrwawając z rozwałkowanego ciasta trójkąty. Farsz nakładamy na ciasto od podstawy trójkąta i zawijamy od grubszej strony.
Wigilijne paszteciki z farszem z kapusty i grzybami:
Kruche paszteciki na wigilię można przygotować również z nadzieniem przygotowanym z pieczarek. W tej wersji paszteciki robi się szybciej od tych z kapustą i grzybami. Paszteciki z pieczarkami będą smakować wspaniale, jeśli przygotujemy je z ciasta bez drożdży.
Paszteciki wigilijne z ciastem bez drożdży. Prosty przepis, który zawsze się udaje!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 1 jajo
- 80 g gęstej śmietany 80%
- 3/4 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
Paszteciki wigilijne. Prosty przepis na ciasto bez drożdży. Sposób przyrządzenia:
Sposób przyrządzenia ciasta bez drożdży na paszteciki wigilijne jest banalnie prosty. Do przesianej mąki dodajemy masło, dodajemy cukier, sól, wbijmy jajo i zagniatamy ciasto, stopniowo dodając śmietanę. Gdy ciasto będzie już zagniecione, formujemy z niego kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto nadaje się do rozwałkowania i nałożenia na niego farszu.
Do nadzienia można wykorzystać farsz z przepisu powyżej (z kapustą i pieczarkami) lub nadziać wigilijne paszteciki farszem z samych pieczarek. Jak go przygotować? To nie jest trudne!
Wigilijne paszteciki z pieczarkami. Przepis na farsz z pieczarek.
Składniki:
- 2-3 średnie cebule
- 1 kg gramów pieczarek
- 1-1,5 łyżeczki soli (lub więcej, wedle kulinarnych upodobań)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
- 1-2 jaja
Wigilijne paszteciki z pieczarkami. Sposób przygotowania farszu, krok po kroku:
- Cebule obrać i poszatkować na małe kawałki. Nie muszą być bardzo drobne, bowiem później jeszcze wszystko będziemy rozdrabniać.
- Na patelnię wyłożyć masło, wrzucić na nią cebulę i zeszklić na niedużym ogniu, uważając, by nie przypalić cebuli.
- Gdy cebula się już zeszkli, dodać pokrojone na nieduże kawałki pieczarki. Smażymy całość tak długo, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje.
- Masę przekładamy do naczynia i krótko mielimy malakserem. Uwaga, masa nie może mieć konsystencji gładkiej papki, ale drobnych kawałeczków. Do tak rozdrobnionej masy dodajemy drobno posiekaną nać pietruszki oraz 1 lub dwa jaja, jeśli masa nie będzie plastyczna i dobrze wszystko wymieszać.
WARTO WIEDZIEĆ: Przygotowujesz farsz z pieczarek lub grzybów leśnych na patelni na maśle i nie chcesz, żeby masło się przypaliło? Jest na to rada! Dodaj do rozpuszczonego masła trochę oliwy! Ten tłuszcz sprawi, że masło się nie przypali
Czas na formowanie pasztecików. Wigilijne paszteciki - jak je zrobić?
- Farsz najlepiej jest nałożyć na prostokąt ciasta o wymiarach 15 na 55 cm i grubości ok. pół centymetra.
- Farsz układamy na środku ciasta - na dłuższym boku. Jedną stronę ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i formujemy z ciasta rulon, a następnie obracamy ciasto z farszem tak, by miejsce klejenia znalazło się na dole.
- Ostrym nożem odkrawamy 4-centymetrowe kawałki. Paszteciki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40-45 minut - do czasu, aż będą mocno zezłocone.
- Tak przygotowane paszteciki można mrozić i podawać odgrzane w piekarniku.
WARTO WIEDZIEĆ: Paszteciki wigilijne można mrozić. Można je przygotować nawet kilka tygodni przed wigilią, a w święta wyjąć z zamrażarki i odgrzać w piekarniku. Zapewniamy, będą pyszne!
Zobacz, jak się robi wigilijne paszteciki:
A może chcesz gotować jak Ewa Wachowicz? Zobacz przepis Ewy Wachowicz na wigilijne paszteciki (kapuśniaczki)
Przepis na paszteciki (kapuśniaczki) Ewy Wachowicz
(za ewawachowicz.pl)
Składniki na paszteciki wigilijne:
ZACZYN:
- 20 g drożdży
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka mąki
CIASTO:
- 1 kg mąki
- pół litra ciepłego mleka
- 40 g roztopionego masła
- 2 żółtka
DEKORACJA:
- 1 jajko
- kminek
FARSZ:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Paszteciki wigilijne Ewy Wachowicz. Jak przygotować ciasto?
- Drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą i łyżeczką mąki.
- Gdy podrosną, wlać do miski z mąką. Dodać żółtka, mleko, cukier i wyrobić (w malakserze około 5 minut, ręcznie około 15 minut). Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka.
- Roztopić masło i ciepłe (ale nie gorące, bo drożdże stracą „siłę wzrostu"), wlać do ciasta i wyrabiać przez 5 minut.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swą objętość.
Jak przygotować farsz na paszteciki wigilijne Ewy Wachowicz (kapuśniaczki)?
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
- Kapustę obgotować, odcisnąć, drobno posiekać i przesmażyć z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Paszteciki wigilijne Ewy Wachowicz. Formujemy paszteciki. Jak to robić?
- Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować podsypując mąką.
- Wykroić kawałki 10x15 cm. Nałożyć farsz z kapusty i zwinąć wałeczki - wzdłuż dłuższego boku. Na końcu zostawić pasek bez nadzienia - co pozwoli na sklejenie kapuśniaczków.
- Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, robiąc odstępy między wałeczkami.
- Gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20 minut (aż się zrumienią).
