Jak Azja szeroka i długa, tak i azjatycka kuchnia jest różnorodna w smaki. W kulinarną podróż bydgoszczanie mają okazję wybrać się w ten weekend. Od godziny 12.00 w sobotę (2 marca do godz. 20) i niedzielę (3 marca do 18.00) na stadionie Zawiszy po raz pierwszy odbywa się Festiwal Azjatycki. Czego będzie można posmakować?
Pierożki na parze z różnymi farszami w bambusowych koszyczkach to będzie propozycja kuchni chińskiej. Będzie ręcznie wypiekany chleb gruziński, a także przekąski i desery. Nie zabraknie kuchni malezyjskiej, a także wietnamskiej - m.in. z domową zupę pho i kanapkami bánh mì. Ponadto, japońskie sushi czy onigirazu (japońskie kanapki) z pieczonymi burakami, batatami, pastą z czarnej fasoli. Poza tym, indyjska aromatyczna pakora, libański tabbouleh albo koreańskie smażone pierożki z mięsem, owocami morza oraz warzywami - te i wiele innych smaków Azji będzie serwowanych przez wystawców. Dostępne będą też naturalne azjatyckie kosmetyki.
Co więcej, Festiwalowi Azjatyckiemu w tym samym miejscu i czasie towarzyszyć będzie... Festiwal piwa, wina i cydru. Jest więc okazja spróbować przeróżnych napojów rzemieślniczych, wystawcy zaś opowiedzą o ich tworzeniu. Wstęp na oba festiwale wolny. Zatem, smacznego!
Sportowe Wydarzenie Weekendu - odcinek 6: Hokeiści KH Energa Toruń walczą o półfinał.