Zobacz wideo: Fala upałów jest przeplatana burzami. Na to musisz uważać!
Daleki Wschód w ten weekend w Bydgoszczy jest na wyciągnięcie ręki za sprawą dwudniowego (17 i 18 lipca 2021 r.) Festiwalu Azjatyckiego. Wystawcy swoje stragany rozstawili na placu przez CH Focus (od strony ul. Jagiellońskiej). Co proponują?
Aromatyczne tajskie curry z warzywami i ryżem jaśminowym, pad thaia czy pikantne kimchi udon w wydaniu koreańskim. Miłośnicy kuchni japońskiej mogą liczyć, np. na zupę ramen i to w kilku wariantach (również w tym wegańskim). Serwowana jest także tajska królowa zup, czyli Tom Yam ze świeżym galangalem, trawą cytrynową, liśćmi kaffiru i kolendrą. Jest też coś dla miłośników pierożków - do skosztowania są tradycyjne chińskie pierożki, ale także słynne pierożki chinkali z kuchni gruzińskiej. Są buły wietnamskie, nadziewane mięsem, grzybami mun i makaronem sojowym. A na deser m.in. baklawa ormiańska (różne wersje) czy serniki w wydaniu azjatyckim z serowym nadzieniem.
Polecamy także
Pyszności popić można np. tajską niebieską herbatką, świeżo wyciskanymi lemoniadami owocowymi, rzemieślniczymi browarami (nie brak tu bydgoskiej marki), a także winem. Na miejscu można też kupić azjatyckie produkty spożywcze i naturalne kosmetyki. Jeśli nabraliście apetytu, podpowiadamy - w niedzielę festiwal trwa nieco krócej niż w sobotę, bo do godz. 18.
