https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Azjatycki w Bydgoszczy. Trwa kulinarna podróż po smakach Azji [zdjęcia]

Zdjęcia: Arkadiusz Wojtasiewicz, oprac. jt
Podczas dwudniowego (17 i 18 lipca) Festiwalu Azjatyckiego w Bydgoszczy jest okazja spróbować ręcznie przyrządzanych tradycyjnych potraw z Wietnamu, Tajlandii, Chiny, Korei, Japonii, a także Gruzji czy Turcji
Podczas dwudniowego (17 i 18 lipca) Festiwalu Azjatyckiego w Bydgoszczy jest okazja spróbować ręcznie przyrządzanych tradycyjnych potraw z Wietnamu, Tajlandii, Chiny, Korei, Japonii, a także Gruzji czy Turcji Arkadiusz Wojtasiewicz
W weekend 17 i 18 lipca bydgoszczanie oraz goszczący u nas turyści mogą się wybrać w naprawdę dalekie podróże kulinarne, próbując tradycyjnych przysmaków m.in. z Wietnamu, Tajlandii, Chin czy Japonii. Nie brak też rzemieślniczych trunków - również tego z Bydgoszczy. Z myślą o łasuchach są oryginalne desery. Wszystko to do spróbowania podczas Festiwalu Azjatyckiego na placu przed Focusem.

Zobacz wideo: Fala upałów jest przeplatana burzami. Na to musisz uważać!

Daleki Wschód w ten weekend w Bydgoszczy jest na wyciągnięcie ręki za sprawą dwudniowego (17 i 18 lipca 2021 r.) Festiwalu Azjatyckiego. Wystawcy swoje stragany rozstawili na placu przez CH Focus (od strony ul. Jagiellońskiej). Co proponują?

Aromatyczne tajskie curry z warzywami i ryżem jaśminowym, pad thaia czy pikantne kimchi udon w wydaniu koreańskim. Miłośnicy kuchni japońskiej mogą liczyć, np. na zupę ramen i to w kilku wariantach (również w tym wegańskim). Serwowana jest także tajska królowa zup, czyli Tom Yam ze świeżym galangalem, trawą cytrynową, liśćmi kaffiru i kolendrą. Jest też coś dla miłośników pierożków - do skosztowania są tradycyjne chińskie pierożki, ale także słynne pierożki chinkali z kuchni gruzińskiej. Są buły wietnamskie, nadziewane mięsem, grzybami mun i makaronem sojowym. A na deser m.in. baklawa ormiańska (różne wersje) czy serniki w wydaniu azjatyckim z serowym nadzieniem.

Polecamy także

Pyszności popić można np. tajską niebieską herbatką, świeżo wyciskanymi lemoniadami owocowymi, rzemieślniczymi browarami (nie brak tu bydgoskiej marki), a także winem. Na miejscu można też kupić azjatyckie produkty spożywcze i naturalne kosmetyki. Jeśli nabraliście apetytu, podpowiadamy - w niedzielę festiwal trwa nieco krócej niż w sobotę, bo do godz. 18.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kultura i rozrywka

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski