Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z organizmem gdy jesz czerwoną wędzoną paprykę. Na co działa? Kto i dlaczego powinien jej unikać?

OPRAC.: MIKIR
Czerwona wędzona papryka to przyprawa kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz wyjątkowego smaku i aromatu, wędzona papryka wykazuje właściwości prozdrowotne. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do diety, co dzieje się z organizmem, kiedy ja stosujesz i kto oraz dlaczego nie powinien spożywać czerwonej wędzonej papryki.
Czerwona wędzona papryka to przyprawa kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz wyjątkowego smaku i aromatu, wędzona papryka wykazuje właściwości prozdrowotne. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do diety, co dzieje się z organizmem, kiedy ja stosujesz i kto oraz dlaczego nie powinien spożywać czerwonej wędzonej papryki. pixabay
Czerwona wędzona papryka to przyprawa kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz wyjątkowego smaku i aromatu, wędzona papryka wykazuje właściwości prozdrowotne. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do diety, co dzieje się z organizmem, kiedy ja stosujesz i kto oraz dlaczego nie powinien spożywać czerwonej wędzonej papryki.

Papryka w Europie jest znana od XVI w. Prawdopodobnie pierwsza wzmianka o niej pochodzi od lekarza jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba, który zapisał, że Kolumb przywiózł do Europy pieprz, ostrzejszy od pieprzu kaukaskiego.

Papryka jest warzywem, które zawiera zawiera duże ilości witaminy C i witamin z grupy B. Nie każdy wie, ale papryka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, które uznaje się za najbogatsze źródła tej witaminy.

Komu i na co może pomóc kozieradka

Papryka pochodzenia amerykańskiego w Europie uprawiana była początkowo na Półwyspie Iberyjskim jako roślina ozdobna, później także ze względu na zastosowania kulinarne, jak i lecznicze. Możliwe, że druga droga, którą papryka dotarła mniej więcej w tym samym czasie do Europy, prowadziła z Indii za pośrednictwem Turków, do krajów bałkańskich i na Węgry. Pierwotna węgierska nazwa papryki, poświadczona w słowniku z 1684 roku, to török bors („turecki pieprz”).

Paprykę można jeść w postaci świeżej, suszonej, mielonej czy też wędzonej. W procesie wędzenia papryka zyskuje pewne unikalne wartości.

Zobacz, jak działa na organizm człowieka wędzona papryka, gdy włączymy ją do diety:

***

To może Cię zainteresować

Zadbaj o zdrowie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wiosenne problemy skórne. Jak sobie z nimi radzić?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera