Oregano to nazwa lebiodki pospolitej, stosowanej już w czasach starożytnych do łagodzenia bólów mięśni, środek na ukąszenia skorpionów i pająków, sposób na reumatyzm, zwichnięcia, porost włosów i wzmocnienie odporności.Oregano ma tylko 3 kcal. Zawiera m.in. błonnik, wapń, żelazo, magnez i witaminy.
Jakie witaminy zawiera oregano?
- Witamina C
- Tiamina (witamina B1)
- Ryboflawina (witamina B2)
- Niacyna (witamina B3)
- Witamina B6
- Kwas foliowy (witamina B9)
- Witamina A
- Witamina E
- Witamina K
Liściaste części pędów oregano rosnącego w gruncie zbieramy od czerwca do września. W domu w doniczce możemy je uprawiać cały rok. Suszymy w warunkach naturalnych, w ciemnym i suchym miejscu. Można też w suszarce do żywności w temperaturze do 35 stopni Celsjusza.
Jak stosować oregano?
Profilaktycznie najprościej używać świeżego lub suszonego oregano w codziennej diecie. Świetnie komponuje się z daniami z pomidorów, papryki, cukinii, jajek czy serami oraz pieczywem. Pasuje do mięs, ryb, zup, pizzy, makaronów czy risotto.
W celach leczniczych stosuje się olejek z oregano. Zobacz w galerii właściwości prozdrowotne oregano
Właściwości olejku z oregano
- zwalcza bakterie, wirusy i grzyby
- wzmacnia układ odpornościowy
- wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe
