
Czerwona wędzona papryka to przyprawa kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz wyjątkowego smaku i aromatu, wędzona papryka wykazuje właściwości prozdrowotne. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do diety, co dzieje się z organizmem, kiedy ja stosujesz i kto oraz dlaczego nie powinien spożywać czerwonej wędzonej papryki.

Takie witaminy i minerały zawiera wędzona papryka
Takie witaminy i minerały zawiera wędzona papryka:
► witaminę C
► witaminy z grupy B (B9,B1, B2, B3)
► witaminę PP
► witaminę E
► fosfor
► wapń
► magnez
► potas
Wędzona czerwona papryka wspiera pracę układu immunologicznego - duże zawartości witaminy Co raz witamin z grupy B pomagają w profilaktyce zdrowotnej.
Czy wiesz, że papryka zawiera więcej witaminy C od cytrusów?
Najwięcej witaminy C jest w papryce żółtej (ok. 180 mg), mniej w czerwonej (ok, 127 mg), najmniej w zielonej (ok. 80 mg).
Jak działa wędzona czerwona papryka na organizm człowieka? Sprawdź! ►►►

Tak działa wędzona czerwona papryka na organizm człowieka
Tak działa wędzona czerwona papryka na organizm człowieka:
► Wspiera śluzówkę układu pokarmowego i odbudowuje jej ochronną barierę. Wędzona papryka wspiera pracę układu trawiennego i przyspiesza pracę jelit. To wpływa na poprawę procesu wydalniczego, pomaga w usunięciu złogów z jelit, niweluje wzdęcia.
► Wędzona papryka pobudza apetyt.
► Wędzona papryka zawiera duże ilości błonnika, dzięki czemu po jej spożyciu długo utrzymuje się uczucie sytości, spowalnia wchłanianie cukrów i tłuszczu - to doskonały środek dla osób, które chcą poprawić swoją sylwetkę i zgubić zbędne kilogramy.

Tak działa wędzona czerwona papryka na organizm człowieka
► Wędzona papryka zawiera składniki uszczelniające naczynia krwionośne, co wpływa na poprawę krążenia i polepsza wartości ciśnienia tętniczego krwi. Papryka wędzona poprawia również pracę układu nerwowego.
► Wędzona czerwona papryka ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz działa antyoksydacyjnie - chroni organizm przed działaniem wolnych rodników (a to powoduje, że nasz organizm wolniej się starzeje) i drobnoustrojów. Warto stosować więc paprykę w profilaktyce antynowotworowej.
► Wędzona papryka to również bogate źródło beta-karotenu - wpływającego na zdrowy wygląd skóry (to z beta-karotenu wytwarzana jest w organizmie witamina A). Witamina A wspomaga opalanie, utrwala opaleniznę, chroni organizm przed szkodliwym promieniowaniem UV, ma właściwości przeciwutleniające, hamuje procesy oksydacyjne i obniża ryzyko niektórych chorób nowotworowych (rak jamy ustnej, przełyku, krtani i pęcherza moczowego). Beta-karoten poprawia także wzrok.