
Wędzona papryka na ból głowy
Wędzona papryka wykazuje właściwości przeciwbólowe, szczególnie dobrze zwalcza bóle głowy. W tym celu należy zalać dwie łyżki wędzonej papryki alkoholem (100 ml) i nacierać płynem skronie lub bolące miejsca na głowie (i ciele). Uwaga - płyn należy stosować umiarkowanie i ostrożnie, bowiem alkohol może miejscowo podrażniać skórę.
Kto nie powinien stosować wędzonej papryki? ►►►

Kto nie powinien stosować wędzonej papryki?
► Wędzona papryka jest przyprawą pikantną, która może podrażniać przełyk i żołądek. Wędzonej papryki nie powinny stosować osoby z chorobami żołądka, refluksem, wrzodami, chorobami dwunastnicy i chorobami jelit.
► Ponadto wędzonej papryki nie powinny stosować kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią.
► Wędzonej papryki nie powinniśmy podawać dzieciom - może powodować u nich bóle brzucha i jelit - a to dlatego, iż układ trawienny u dzieci nie jest jeszcze dojrzale wykszatłcony.
Czy wędzona papryka może szkodzić? ►►►

Co z benzopirenem w dymie w procesie wędzenia?
► Należy pamiętać, że w procesie wędzenia papryka nie tylko zyskuje wartości aromatyczne i smakowe, ale przenika do niej również benzopiren - to rakotwórczy i mutagenny związek chemiczny, między innymi składnik smogu, będący przedstawicielem wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Benzo(a)piren wykazuje małą toksyczność ostrą, zaś dużą toksyczność przewlekłą co związane jest z jego zdolnością kumulacji w organizmie.
Benzopiren to silnie toksyczny związek chemiczny powodujący uszkodzenie wątroby i nadnerczy, uczucie zmęczenia, bólu głowy, utraty łaknienia, depresję, spłycenie oddechu, podrażnienia skórne, osłabienie układu odpornościowego i krwionośnego, problemy z płodnością i odpowiada za rozwój nowotworów.
► Nie należy jednak zbytnio się obawiać - jeśli do procesu wędzenia użyjemy dobrej jakości drewno dębowe, w dymie będą znajdować się śladowe ilości benzopirenu, co nie powinno mieć żadnego negatywnego wpływu na zdrowie, gdy wędzoną paprykę będziemy stosować umiarkowanie i w kontrolowany sposób.

Możesz sam uwędzić paprykę. Tradycyjne wędzenie papryki odbywa się na drewnem dębowym i jest to proces długi, który trwa nawet do kilkunastu dni. Uwędzona papryka mielona jest w kamiennych młynach a następnie suszona do postaci proszku. W warunkach domowych zmielić można w kamiennym moździerzu.
Najlepszą odmianą papryki do wędzenia jest pimento, która długo zachowuje słodki smak.
Jak stosować wędzoną paprykę?
Wędzona papryka świetnie nadaje się do sosów, gulaszu, dań mięsnych, potraw z grilla, past kanapkowych, dobrze komponuje się z również z wędlinami oraz jajkami.