W sierpniu w rankingu najczęściej jedzonych owoców prowadziły jabłka (83 proc.), śliwki (59 proc.) i borówki (53 proc.). Połowa Polaków deklarowała także, że jedli maliny (50 proc.), nieco mniej wiśnie (40 proc.). Wśród warzyw na pierwszym miejscu znalazły się pomidory (96 proc.), ogórki (93 proc.) cebula (87 proc.) i marchew (83 proc.). Dalej sezonowe cukinia (66 proc.) i fasolka szparagowa (64 proc.) – wynika z danych Kantar.
To dzieje się z organizmem, gdy jemy popularne warzywa i owoce
Jednak, co drugi z Polaków (51 proc.) ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. Jedynie co szósty (16 proc.) z nas odżywiał się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków – minimum połowę tego, co jadł stanowiły warzywa i owoce. Zobaczcie, jakie właściwości mają popularne owoce i warzywa - szczegóły w poniższej galerii.
