
Dają nam energię, są źródłem witamin, składników mineralnych, a przede wszystkim błonnika, który wspomaga procesy trawienia.
Równocześnie warzywa są niskokaloryczne oraz zawierają małe ilości cukrów prostych. Zobaczcie, co dzieje się z naszym organizmem po zjedzeniu konkretnych warzyw i owoców. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

Takie są właściwości pomidorów
Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowią bogate źródło likopenu, potasu a także witamin C i E oraz beta-karotenu. Co ciekawe pomidory to jedyne warzywa, które po przetworzeniu są równie a nawet bardziej wartościowe niż świeże. To za sprawą cennego likopenu, który uwalnia się podczas obróbki termicznej.

Takie są właściwości ogórków
Ogórek kryje w sobie również wiele minerałów, m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i sód. Znajdują się w nim także niewielkie ilości żelaza oraz cynku.
Kiszony ogórek posiada kilka zalet, których brakuje surowym ogórkom. Po pierwsze, w procesie kiszenia wytwarza się bardzo duża ilość witaminy C. Dlatego kiszone są jej bogatym źródłem. Ogórki kiszone wspomagają procesy trawienne.

Takie są właściwości cytryn
Cytryny znane są przede wszystkim jako bogate źródło witaminy C i naturalny środek na wzmocnienie odporności. Łagodzą również przebieg sezonowych infekcji i pobudzają procesy trawienne.
Stymulują pracę wątroby, dzięki czemu wytwarza ona większe ilości enzymów. Sok cytrynowy ma również działanie moczopędne, co sprawia, że podtrzymuje układ moczowy w czystości, a dzięki optymalizacji pH moczu działa pozytywnie na osoby z zaburzeniami układu moczowego.