
Takie są właściwości borówek
Borówki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Znajdziemy w nich sporo witamin i minerałów. Zawierają pokaźne ilości witamin A, C i E, a ponadto potasu i manganu. Są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu.

Takie są właściwości marchewki
Marchewka działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne.

Takie są właściwości kalafiora
Kalafior zawiera długą listę składników, które wspierają dobrostan naszych organizmów. Skrywa znaczne zapasy błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, a także żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru. Ponadto posiada witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu.

Takie są właściwości truskawek
Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie oraz przyspieszają przemianę materii. Dokładnie 100 g truskawek to zaledwie 28 kcal – można je zatem jadać niemal bezkarnie. Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego